Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του «Μέρα Μεσημέρι» και συζήτησε για την τριμερή συνάντηση, την τουρκική προκλητικότητα και για τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Σχολιάζοντας την πρώτη αντίδραση από την Τουρκία μετά και την Τριμερή Συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «η Τουρκία έφερε στον εαυτό της στον αποκλεισμό από τις ενέργειες της». «Στις διαπραγματεύσεις μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό και να επωφεληθεί και η ίδια από το Φυσικό Αέριο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να γίνει επανεκκίνηση των συνομιλιών, ο κ. Κασουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει πρώτα «να φύγει το Μπαρμπαρός από την μέση». Σε αναφορά του για την τριμερή συνάντηση στην Αίγυπτο ο υπουργός δήλωσε ότι «εκείνο που έγινε στην Αίγυπτο είναι η αρχή».

Τους «έδωσαν» το 80% της ΑΟΖ

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «το 2011 μας αναγγέλθηκε μία τάχα συμφωνία ψευδοκράτους και Τουρκίας για καθορισμό ΑΟΖ, και είναι αυτή τη συμφωνία που επικαλούνται σήμερα και έχουν φέρει το Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ». Με βάση αυτή τη «συμφωνία» όπως δήλωσε ο Υπουργός, «οι Τ/κ συμφώνησαν με την Τουρκία να μείνει στη Τουρκία το 80% της Κύπρου», καθώς «με αυτή την συμφωνία παραχώρησαν το 80% της Κυπριακής ΑΟΖ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απάντηση για την καθυστέρηση του τερματικού αγωγού στο Βασιλικό ο υπουργός δήλωσε ότι «για κάθε πηγάδι φυσικού αερίου χρειάζεται 4 δις να το βγάλεις πάνω».

Όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ο Υπουργός είπε ότι « μιλάμε για συνεργασία και όχι για συμμαχία».

Για την άσκηση που έγινε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είμαστε λαός που δεν θέλει να στρατικοποίηση οποιοδήποτε θέμα, όμως οι λαοί συνεργάζονται μεταξύ τους για τις ικανότητες τους, είτε στην άμυνα, είτε για έρευνα και διάσωση».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης