Με νέα «καύσιμα» τροφοδότησαν το ράλι της Wall Street τα χθεσινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ: Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Μάιο 217.000 νέες θέσεις εργασίας (έχει γίνει υπέρβαση των 200.000 για τέταρτο συνεχόμενο μήνα), ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,3%, σε χαμηλό πεντέμισι ετών.

Τα στοιχεία Μαΐου αποτελούν ορόσημο για τις ΗΠΑ, καθώς σηματοδοτούν την επιστροφή της απασχόλησης στα προ κρίσης επίπεδα: Η χώρα «επανέκτησε» τις 8,7 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την ύφεση της περιόδου 2008-2009, καθώς οι έχοντες εργασία είναι τώρα κατά 8,8 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010, όταν η ανεργία «χτύπησε οροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι εξελίξεις υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ ξυπνά από τη «χειμερία νάρκη» του α’ τριμήνου, εντούτοις δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς, ούτε επίσπευση της διαδικασίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed: Ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας διατηρήθηκε στο 62,8%, υποδεικνύοντας ότι πολλοί Αμερικανοί δεν αναζητούν πλέον δουλειά. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Wells Fargo Σαμ Μπιούλαρντ, «ο ρυθμός της ανάκαμψης της απασχόλησης είναι βραδύτερος σε σχέση με προηγούμενους οικονομικούς κύκλους και δεν επαρκεί για να επανέλθουν οι αποθαρρυμένοι άνεργοι στην αγορά στο ορατό μέλλον».

Στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,41% στις 16905,71 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,29% στις 1946,03 μονάδες, παραμένοντας βεβαίως σε επίπεδα ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης