Ένας επικίνδυνος ιός, τον οποίο ειδικοί παρομοιάζουν με αυτόν της ιλαράς, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 750 δελφινιών, ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, από τον περασμένο Ιούλιο. Οι αρμόδιες Αρχές κάνουν λόγο για την σοβαρότερη επιδημία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό ωκεανό.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), ο απολογισμός είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των δελφινιών που συνήθως ξεβράζονται νεκρά σε διάστημα ενός τετραμήνου. «Ο ιστορικός μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ίδια γεωγραφική περιοχή είναι μόνο 74, κάτι που μας δίνει μια ιδέα για την έκταση του προβλήματος», δήλωσε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της υπηρεσίας, Τέρι Ρόουλς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύσεις σε πέντε νεκρές φάλαινες κατέδειξαν ότι και εκείνες προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε κοινά ρινοδέλφινα. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο «ασυνήθιστο συμβάν θνησιμότητας», μεταξύ Αυγούστου 1987 και Απριλίου 1988, είχε αφήσει πίσω του 740 νεκρά δελφίνια. Εκφράζονται φόβοι ότι, εάν η επιδημία διαρκέσει και αυτή την φορά τόσους μήνες, ο τελικός απολογισμός θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος.

Σύμφωνα με τη NOAA, ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής μεταξύ των θηλαστικών και, παρά τις ενδείξεις εξάπλωσής του όλο και νοτιότερα, δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η μετάδοσή του σε άλλους πληθυσμούς. Επιπλέον, «δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να χορηγηθεί σε ένα μεγάλο πληθυσμό ρινοδέλφινων ή οποιουδήποτε άλλου κητώδους», όπως αναγνώρισε η Ρόουλς.

Η ίδια τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης στους ανθρώπους, ωστόσο ο ιός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των δελφινιών ευνοώντας την εδραίωση βακτηριδίων ή την εκδήλωση μολύνσεων, οι οποίες καθιστούν και τους ανθρώπους πιο ευάλωτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης