Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό κατέγραψαν καθαρή αύξηση τον Απρίλιο, κάτι που πιστοποιεί ότι η Ουάσινγκτον δεν κατάφερε να αποθαρρύνει ή να αποτρέψει τους μετανάστες από το να προσπαθούν να φθάσουν στην αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

Η αμερικανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως εμπόδισε την είσοδο σε 178.622 πρόσωπα τα οποία δεν ήταν εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή 5.000 περισσότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση, ο αριθμός αυτός είναι δεκαπλάσιος από τον Απρίλιο του 2020, όταν εφαρμοζόταν πολύ περιοριστική πολιτική ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα από την κυβέρνηση υπό τον Ρεπουμπλικάνο τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, πολλοί μετανάστες ελπίζουν πως θα τύχουν πιο ανεκτικής μεταχείρισης.

Τον Απρίλιο, ο αριθμός των ανθρώπων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ από τα νοτιοδυτικά σύνορά τους αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα οι μετανάστες που έφθασαν οικογενειακώς, συχνά με παιδιά μικρής ηλικίας, ήταν περίπου 50.000, δηλαδή μειώθηκαν κατά περίπου 8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων, στους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν επιτρέπει να μείνουν σε συγγενείς τους στη χώρα, ανήλθε σε 17.171, μειωμένος ελαφρά από τους 18.890 που καταμετρήθηκαν τον Μάρτιο.

Οι αριθμοί είναι θεαματικά αυξημένοι σε σχέση με τους πρώτους μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μπάιντεν, την 20ή Ιανουαρίου. Οι επικριτές του μιλούν περί «κρίσης» στα σύνορα, για την οποία τού προσάπτουν προσωπικά την ευθύνη.

Στην πλειονότητά τους, οι παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν είναι πολίτες του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης