ΗΠΑ: Ακόμη δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε Ιράκ και Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, 01:08
ΗΠΑ: Ακόμη δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε Ιράκ και Συρία
Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε την Παρασκευή πως δύο άμαχοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από τις επιχειρήσεις που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), η οποία είναι η αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε πως οι απώλειες των δύο αμάχων προήλθαν από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και στις 11 Ιουλίου 2015 κοντά στην Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα της ISIS στη Συρία.

«Δεν πιστεύω ότι αξίζει να τονίσω την υπαιτιότητα που φέρουν οι τζιχαντιστές, καθώς συνεχίζουν να επιχειρούν και να κρύβονται ανάμεσα σε άμαχους πολίτες και σε κατοικημένες περιοχές, σε μια προσπάθεια τους να αποφύγουν να γίνουν στόχοι», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος της USCENTCOM.

Στη μία περίπτωση, σε αεροπορική επιδρομή με στόχο 16 γέφυρες, ένας άμαχος πολίτης έχασε τη ζωή του ενώ οδηγούσε φορτηγό, ενώ σε μια άλλη επίθεση έπειτα από έκρηξη ενός οχήματος, που βρισκόταν κοντά στον επιδιωκούμενο στόχο, σκοτώθηκε ένας άμαχος, ανέφερε η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης.

Τέσσερις ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν σε τρεις επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ, υπογραμμίζεται.

«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, αξιολογήθηκε ότι παρόλο που οι επιθέσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ενόπλων συρράξεων και ότι είχαν ληφθεί όλες οι κατάλληλες προφυλάξεις, προέκυψαν δυστυχώς απώλειες στον άμαχο πληθυσμό», σημειώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ράιντερ, από την έναρξη της εκστρατείας έχουν γίνει 120 καταγγελίες για θύματα μεταξύ των αμάχων, με τις 87 εξ αυτών το Πεντάγωνο να κρίνει ότι επρόκειτο για αναξιόπιστες πληροφορίες.

Πρόκειται για μόλις την τέταρτη φορά από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών που αναγνωρίζεται από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος κάνει ανακοινώσεις εξ ονόματος του συνασπισμού, ότι έχουν υπάρξει θύματα μεταξύ των αμάχων.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, το σύνολο των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που ο συνασπισμός αναγνωρίζει ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας, ανέρχεται πλέον σε 16.
 
Ο συνασπισμός έχει εξαπολύσει 9.782 αεροπορικά πλήγματα σε Ιράκ και Συρία.

Η Ουάσινγκτον διατείνεται ότι ο συνασπισμός κάνει βομβαρδισμούς ακριβείας. Ωστόσο, έχει κατηγορηθεί ότι υποτιμά τον αριθμό των αμάχων που πεθαίνουν στους βομβαρδισμούς που εξαπολύει.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και συνθέτει πληροφορίες που είναι δημόσια προσβάσιμες, εκτιμά ότι τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού είναι στην πραγματικότητα εκατοντάδες, πιθανόν ξεπερνούν τους χίλιους.

Τον Νοέμβριο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε εκτιμήσει ότι 226 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού στην επικράτεια της Συρίας από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τα τέλη του Οκτωβρίου του 2015.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016, 01:10