Την πρόθεσή του να επανεξετάσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ταϊβάν για την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος. Η συγκεκριμένη κίνηση κέρδισε την υποστήριξη ενός Ρεπουμπλικάνου, μέλους του Κογκρέσου, ο οποίος εμπόδιζε για τον λόγο αυτό τον διορισμό ενός αξιωματούχου στο Πεντάγωνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο John Cornyn, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκλέγεται στο Τέξας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αποφάσισε να άρει την αντίθεσή του στον διορισμό του Mark Lippert, που ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, θέλει να ονομάσει βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ασιατικά θέματα, αφού έλαβε τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι «είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ταϊβάν και λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πρόταση να πωλήσει μαχητικά F-16 στη νήσο».

«Επιδοκιμάζω την κυβέρνηση διότι αναγνώρισε ότι η αεροπορική ισχύς της φίλης και συμμάχου μας Ταϊβάν είναι ανησυχητικά αδύναμη έναντι αυτής της κομμουνιστικής Κίνας», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συνεχίσω να ασκώ πιέσεις στην κυβέρνηση έως ότου να προχωρήσει στην πώληση των νέου τύπου μαχητικών F-16C/D», κατέληξε.

Βάσει ενός νόμου, ο οποίος είχε επικυρωθεί από το Κογκρέσο το 1979, οι Η.Π.Α. είναι υποχρεωμένες να παρέχουν όπλα για την άμυνά της στην Ταϊβάν, μια πολιτικά ανεξάρτητη δημοκρατία που όμως η Κίνα θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της και τμήμα του εδάφους της. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. είχε εγκρίνει τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία 5,85 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων μαχητικών της Ταϊβάν, αλλά η συμφωνία επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, που είχαν επιχειρηματολογήσει ότι η πώληση των νέων μαχητικών, θα συμβάλλει στην άμυνα της νήσου και θα δημιουργήσει παράλληλα θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α..

Η είδηση πως οι Η.Π.Α. εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ταϊβάν, προκάλεσε την έκρηξη της Κίνας, η οποία συνεχίζει να θεωρεί μέρος της σφαίρας οικονομικής της επιρροής το συγκεκριμένο νησιωτικό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Η.Π.Α. και Ταϊβάν, στη διάρκεια των οποίων βασικό σενάριο ήταν η απόκρουση επίθεσης κινεζικών στρατευμάτων από τις δυνάμεις της ασιατικής χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Στρατιωτικά γυμνάσια στην Ταϊβάν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 01:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης