ΗΠΑ: Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κύπρου στους πόρους της

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 09:14
ΗΠΑ: Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κύπρου στους πόρους της
«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» επανέλαβε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, το βράδυ της Τετάρτης απαντώντας σε ερώτηση για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού, σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επεσήμανε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως κι όλοι οι φυσικοί πόροι του θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης».

Σημείωσε πάντως ότι είναι σημαντικό «να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», ενώ καλωσόρισε την παρουσία στην Κύπρο του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δέσμευση και θάρρος για να πετύχουν μία δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση», είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν με επιτυχία οι συνομιλίες.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στέφαν Ντούζαριτς, απαντώντας σε ερώτηση, υποστήριξε ότι «όσο δύσκολο και αν είναι, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, του ζητά να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για σεισμολογικές έρευνες με το πλοίο «Μπαρμπαρός».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 09:14