ΗΠΑ: Αντιδράσεις στα social media για την αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης στη Χαβάη ως «ένα νησί στον Ειρηνικό»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, 02:17
ΗΠΑ: Αντιδράσεις στα social media για την αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης στη Χαβάη ως «ένα νησί στον Ειρηνικό»
Με την ετικέτα #IslandinthePacific χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισαν με αναρτήσεις τους τις τελευταίες μέρες στον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ότι η Χαβάη δεν είναι απλά «ένα νησί στον Ειρηνικό», αλλά αποτελεί στην πραγματικότητα την 50η Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γενέτειρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και το μέρος όπου βρίσκεται το Περλ Χάρμπορ.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στην τηλεοπτική εκπομπή «The Mark Levin Show» ότι είναι «έκπληκτος πως ένας δικαστής με έδρα ένα νησί στον Ειρηνικό μπορεί να εκδώσει μια εντολή που εμποδίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ από την εκτέλεση των νομοθετικών και συνταγματικών του εξουσιών».

Ο Σέσιονς αναφερόταν στον δικαστή Ντέρικ Γουάτσον, τον ομοσπονδιακό δικαστή στην Χονολουλού που με απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη ανέστειλε την εφαρμογή του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του Τραμπ για προσωρινό κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων σε πρόσφυγες και υπηκόους από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Στο σκεπτικό της απόφασης του ο Γουάτσον υπογράμμισε ότι το διάταγμα Τραμπ επιφέρει διακρίσεις εναντίον των μουσουλμάνων.

Η φράση του Σέσιονς για την Χαβάη έχει αναφερθεί περισσότερες από 27.000 φορές στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την Brandwatch, μια εταιρεία παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Χαβάης ανήρτησε στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter μια εικόνα με τον νόμο του 1959, όποτε η Χαβάη απέκτησε το καθεστώς της Πολιτείας των ΗΠΑ, με την ανάρτηση του γραφείου να γίνεται viral.

«Κοίτα . . . Τζεφ Σέσιονς, αυτό το 'νησί στον Ειρηνικό', (#IslandinthePacific) αποτελεί την 50η Πολιτεία των ΗΠΑ για 58χρόνια. Και δεν θα ενδώσουμε στις πολιτικές εντυπωσιασμού σου», τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η γερουσιαστής Μέιζι Χιρόνο.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μπράιαν Σατζ έγραψε: «Κύριε υπουργέ Δικαιοσύνης: Ψήφισες υπέρ αυτού του δικαστή. Και αυτό το νησί ονομάζεται Οάχου. Είναι η πατρίδα μου. Δείξε λίγο σεβασμό».

Η Χαβάη ήταν η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που εξέδωσε απόφαση για την αναστολή εκτέλεσης του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Απριλίου 2017, 02:17