Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ζήτησε σήμερα «καλύτερες συμφωνίες ασφάλειας» ανάμεσα στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικές χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ΗΠΑ με τις χώρες του κόλπου στην Ουάσινγκτον.

«Θεωρώ ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι η διαμόρφωση μίας καλύτερης συμφωνίας ασφάλειας ανάμεσα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, άλλων φίλων χωρών και των ΗΠΑ θα είναι σημαντική για να βοηθήσει τις χώρες του Κόλπου να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το είδος συμφωνίας ασφαλείας μπορεί επίσης να βιοηθήσει στην αντιμετώπιση «ορισμένων δραστηριοτήτων στην περιοχή οι οποίες επηρεάζουν όλες αυτές τις χώρες», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εξέγερση των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, η οποία προκάλεσε τη στρατιωτική επέμβαση του υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικού συνασπισμού.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου με ένα μήνυμα που αποσκοπεί να τους διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν , αλλά διατηρεί την κατάσταση επιφυλακής απέναντι στις «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες της Τεχεράνης.

Με την ηχηρή απουσία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε την τελευταία στιγμή στην πρόσκληση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, καθώς και τον γιο του βασιλιά και υπουργό Αμυνας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον ξεκινούν λίγες ώρες μετά την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Υεμένη.

Ουάσινγκτον και Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αναμένεται να αποφασίσουν ένα σύνολο νέων μέτρων ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ποια είναι τα αποτελέσματα που αναμένει μετά τις συνομιλίες αυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κέρι: Όλες οι μεριές να αποτρέψουν παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ουκρανία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης