Η επιτροπή απονομής χάριτος της Τζόρτζια αρνήθηκε σήμερα να μετατρέψει σε ισόβια κάθειρξη τη θανατική καταδίκη του Γουόρεν Χιλ, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο της νοητικής υστέρησης και πρόκειται να εκτελεστεί σε λίγες ώρες.

Εκτός και αν ανασταλεί η εκτέλεση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ο Γ. Χιλ θα εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στις 02.00 αύριο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στο σωφρονιστικό κατάστημα του Τζάκσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει την εκτέλεση διανοητικά καθυστερημένων ατόμων. Η εκτέλεση του Χιλ, που σύμφωνα με πολλές ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες πάσχει από νοητική καθυστέρηση, έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Ο 54χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί το 1990 σκότωσε έναν συγκρατούμενό του χτυπώντας τον με μια σανίδα με καρφιά. Τότε εξέτιε ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς πέντε χρόνια νωρίτερα είχε σκοτώσει και τη σύντροφό του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η υπηρεσία αναφέρει ότι «εξέτασε τη Δευτέρα το αίτημα απονομής χάριτος των συνηγόρων του καταδίκου Γουόρεν Λι Χιλ» και «ψήφισε την απόρριψη της αίτησης», χωρίς να διευκρινίσει το σκεπτικό που την οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του Χιλ, Μπράιαν Κάμερ, είπε ότι επαφίεται πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο να εμποδίσει την αντισυνταγματική εκτέλεση ενός διανοητικά καθυστερημένου ανθρώπου. «Δεν μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση του Χιλ. Είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος για προστασία από την κοινωνία ενός προσώπου που πάσχει από αναπτυξιακά προβλήματα» τόνισε.

Η οργάνωση «Κιβωτός» που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων που πάσχουν από νοητική υστέρηση ανέφερε από τη μεριά της ότι σήμερα στην Τζόρτζια έγινε «ένα τεράστιο δικαστικό λάθος», επειδή η επιτροπή δεν δέχτηκε να ακούσει τις εκκλήσεις των οργανώσεων και των ειδικών, και να μετατρέψει την ποινή του Χιλ σε ισόβια.

Το 1986 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, όμως κάθε Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να βασίζεται στους δικούς της νόμους για να αποφασίζει ποιος μπορεί να επωφελείται από την απαγόρευση αυτή.

Στην Τζόρτζια η νομοθεσία ορίζει ότι η νοητική υστέρηση του κατηγορουμένου θα πρέπει να αποδεικνύεται «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας», ώστε να γλυτώσει από την εκτέλεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης