ΗΠΑ: Από την Βουλή στην Γερουσία ο προϋπολογισμός

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 07:33
ΗΠΑ: Από την Βουλή στην Γερουσία ο προϋπολογισμός
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε σήμερα έναν προϋπολογισμό για το 2014 και το 2015 που, εφόσον επικυρωθεί από την Γερουσία, θα απομακρύνει το φάσμα των επαναλαμβανόμενων κρίσεων που σημάδεψαν τα τρία τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ.

Οι βουλευτές - οι οποίοι συνεδρίαζαν για τελευταία φορά φέτος - υιοθέτησαν επίσης το μεγάλο ετήσιο νόμο για την Άμυνα, ο οποίος χαλαρώνει τους περιορισμούς στη μεταφορά στο εξωτερικό κρατουμένων του Γκουαντάναμο και μεταρρυθμίζει τον χειρισμό υποθέσεων βιασμού στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων. Η Γερουσία θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της για φέτος την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (332 ψήφοι έναντι 94), τον προϋπολογισμό, τον οποίο διαπραγματευόταν επί εβδομάδες μετά το ψυχόδραμα της παράλυσης της ομοσπονδιακής διοίκησης τον Οκτώβριο. Το Κογκρέσο είχε ορίσει τότε ως καταληκτική ημερομηνία αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσει σ' ένα προϋπολογισμό και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να υιοθετήσει τους οριστικούς νόμους για τα δημόσια οικονομικά. Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται μέχρι τώρα ότι θα γίνει σεβαστό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει τον συμβιβασμό, παρόλο που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ατελής και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή ψηφοφορία. «Σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και δείχνει πως η Ουάσινγκτον μπορεί και οφείλει να σταματήσει αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης δια της κρίσης και πως τα δύο στρατόπεδα μπορούν να δουλέψουν μαζί για να καταφέρουν πράγματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Πάει καιρός που προσπαθούμε να στραγγαλίσουμε οι μεν τους δε», οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν έκαστος το ένα ήμισυ του Κογκρέσου, εξήγησε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής, Πολ Ράιαν. «Θα πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά μέχρι τότε, ας προσπαθήσουμε να πράξουμε με τρόπο ώστε αυτή η εξουσία, αν και διχασμένη, να λειτουργεί».

Έπειτα από δύο χρόνια ιστορικής μείωσης, οι ομοσπονδιακές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν και πάλι το 2014, χάρη στην ακύρωση του 30% των αυτόματων περικοπών που επρόκειτο αρχικά να μειώσουν τον προϋπολογισμό τα δύο επόμενα χρόνια. Οι στρατιωτικές δαπάνες, που επρόκειτο να υποστούν καθαρή μείωση, θα αυξηθούν ελαφρώς, προς μεγάλη ικανοποίηση του Πενταγώνου και του τομέα της άμυνας.

Η μερική ακύρωση αυτής της λιτότητας προκάλεσε εξάλλου τον θυμό ορισμένων συντηρητικών βουλευτών και 62 Ρεπουμπλικάνοι - από τους 232 - ψήφισαν κατά του κειμένου. Οι Ρεπουμπλικάνοι αποδέχθηκαν να αυξηθούν πολλοί δασμοι, κυρίως για τους επιβάτες αεροπλάνων, όμως οι φόροι δεν αυξήθηκαν, όπως είχαν υποσχεθεί. Όσον αφορά τις δαπάνες, οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από το 2014, θα καταβάλλουν ελαφρώς μεγαλύτερες εισφορές.

Συνολικά το έλλειμμα (4,1% του ΑΕΠ το 2013) θα συνεχίσει να μειώνεται τα δέκα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), αναμένεται να πέσει στο 2,3% του ΑΕΠ το 2016 και το ποσοστό αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει μ' αυτό το νέο προϋπολογισμό.

Όμως, η συμφωνία παραμένει, κατά κοινή ομολογία των δύο στρατοπέδων, ένας συμβιβασμός. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας (συντάξεις, υγεία, κοινωνικές αρωγές) ή στο φορολογικό μητρώο παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες.

Τα ομοσπονδιακά επιδόματα προς τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία θεσπίσθηκαν στη διάρκεια της ύφεσης για να επιμηκυνθεί η περίοδος αποζημίωσης, θα εκπνεύσουν εξάλλου στο τέλος του χρόνου, επειδή οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να επιβάλουν την επανάληψη του προγράμματος την ερχόμενη χρονιά. Περίπου 1,3 εκατ. άνεργοι θα χάσουν τα επιδόματά τους στο τέλος Δεκεμβρίου και 4,9 εκατ. στη διάρκεια του 2014.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 10:23