Ο άλλοτε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Enron, ο Τζέφρι Σκίλινγκ, βγήκε από τη φυλακή έπειτα από δώδεκα χρόνια πίσω από τα σίδερα, εξαιτίας της εμπλοκής του στη λογιστική απάτη που οδήγησε σε χρεοκοπία τον άλλοτε αμερικανικό κολοσσό της ενέργειας, ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Houston Chronicle, ο Σκίλινγκ, 65 ετών, αποφυλακίστηκε την Πέμπτη. Είχε καταδικαστεί αρχικά, το 2006, σε ποινή κάθειρξης 24 ετών. Η ποινή του μειώθηκε από εφετείο το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος στο Πίτσμπεργκ, με σπουδές στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Τζέφρι Σκίλινγκ εντάχθηκε στο δυναμικό της Ένρον στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αφού αναρριχήθηκε στην κορυφή της πυραμίδας της Ένρον, ο εφήμερος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλός της δεν έμεινε παρά έξι μήνες στο τιμόνι της, πριν παραιτηθεί τον Αύγουστο του 2001, για «προσωπικούς λόγους» μόλις τέσσερις μήνες πριν η εταιρεία του Χιούστον καταρρεύσει.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους λόγω της πτώχευσης της εταιρείας. Η υπόθεση αυτή λογιστικής απάτης τεραστίων διαστάσεων γνώρισε τον δικαστικό της επίλογο το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σκίλινγκ καταδικάστηκε διότι απέκρυπτε τις ζημίες της Ένρον και παρουσίαζε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της μετοχής της, ενώ ο ίδιος πούλαγε άρον-άρον τους τίτλους της που διακρατούσε.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης