ΗΠΑ-Covid-19: Η Νάνσι Πελόζι αντιστέκεται στο κλείσιμο του Κογκρέσου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, 00:05
ΗΠΑ-Covid-19: Η  Νάνσι Πελόζι αντιστέκεται στο κλείσιμο του Κογκρέσου

Αμερικανοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα την ιδέα διακοπής λειτουργίας του Κογκρέσου, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίγνωση της ανάγκης να επιδείξουν ηρεμία ενώπιον της εκτυλισσόμενης κρίσης της δημόσιας υγείας.

«Είμαστε οι καπετάνιοι του πλοίου», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σε Δημοκρατικούς βουλευτές σε μια συνάντηση, σύμφωνα με ένα άτομο που βρισκόνταν στην αίθουσα. «Είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουν».

Ωστόσο, σε ιδιωτικές συζητήσεις, κορυφαίοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί εξετάζουν τι να κάνουν αν το Κογκρέσο χρειαστεί να κλείσει τις πόρτες του για να αποφευχθεί να μολυνθούν χιλιάδες επισκέπτες, προσωπικό, βουλευτές και γερουσιαστές που συρρέουν καθημερινά στους διαδρόμους του.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μας παρακολουθούν και νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς να ενεργούμε με σύνεση αλλά όχι με πανικό. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν σε δημοσιογράφους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της δυνητικά θανατηφόρου αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από τον Covid-19 αυξάνεται σταθερά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, προκαλώντας ανησυχίες για την υγεία και την οικονομία. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου διανύουν την έβδομη ή την όγδοη δεκαετία της ζωής τους, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους στον ιό. Η Πελόζι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης στο Κογκρέσο, είναι και οι δύο κοντά 80 ετών.

Κάποια μέλη του Κογκρέσου αναρωτήθηκαν σήμερα φωναχτά για πόσο καιρό το Κογκρέσο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά με τα μέλη και το προσωπικό του να ταξιδεύουν τακτικά μεταξύ του Καπιτωλίου και οικιστικών περιοχών που περιλαμβάνουν επίκεντρα του κορωνοϊού.

Το Κογκρέσο αναμένεται να διακόψει τη λειτουργία του για διακοπές την επόμενη εβδομάδα και βοηθοί βουλευτών και γερουσιαστών δηλώνουν ότι υπάρχουν συζητήσεις για βουλευτές να παραμείνουν εκτός για δεύτερη εβδομάδα.

«Δεν νομίζω ότι είναι η καλύτερη ιδέα να πηγαινοερχόμαστε αεροπορικώς», δήλωσε η Πραμίλα Τζαγιαπάλ, Δημοκρατική βουλευτής από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται η πόλη του Σιάτλ, που έχει πληγεί έντονα από τον κορωνοϊό.

«Ήρθε η ώρα να πάρουμε κάποια μέτρα για να βρούμε άλλους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας», είπε.

Κάθε εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου έχει κληθεί να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει ανοικτά τα γραφεία του. Η Βουλή διανέμει περίπου 1.500 φορητούς υπολογιστές στα γραφεία βουλευτών για τηλεργασία και σε βουλευτές και γερουσιαστές έχει δοθεί πρόσβαση στα χρήματα που έχουν απομείνει από το 2019 για αγορά πρόσθετου εξοπλισμού.

Ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών συζητώντας την πιθανή ανάγκη λήψης σκληρότερων μέτρων.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Έρικ Σουόλυελ και ο Ρεπουμπλικάνος Ρικ Κρόφορντ κατέθεσαν ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει σε μέλη του Κογκρέσου να συμμετέχουν στις ακροάσεις επιτροπών και να ψηφίζουν από απομακρυσμένες περιοχές.

Όμως η Πελόζι και άλλοι Δημοκρατικοί εναντιώθηκαν στην ιδέα. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης των Δημοκρατικών, ο βουλευτής Τζερόλντ Νάντλερ πρότεινε την ψηφοφορία εξ αποστάσεως, αλλά η Πελόζι την απέρριψε.

Ούτε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής ούτε ο Μακόνελ θέλουν να παραιτηθούν από την εξουσία τους να υποχρεώνουν τα μέλη να συγκαλούνται στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με έναν βοηθό Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, 00:07