ΗΠΑ: Δεκαέξι Πολιτείες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 06:04
ΗΠΑ: Δεκαέξι Πολιτείες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο Τραμπ
Δεκαέξι αμερικανικές Πολιτείες προσέφυγαν τη Δευτέρα (τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας) στη Δικαιοσύνη στο Σαν Φρανσίσκο εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος που θέλει στα σύνορα με το Μεξικό.

Στην προσφυγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, οι Πολιτείες υποστηρίζουν ότι το διάταγμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου αντιβαίνει σε δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη εκ των οποίων διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση.

Καταγγέλλουν, επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό.

Σύμφωνα με τις προσφεύγουσες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τραμπ «βύθισε τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, την οποία δημιούργησε ο ίδιος».

Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, τον Δημοκρατικό Χαβιέρ Μπεσέρα. Ο Μπεσέρα επιχειρηματολόγησε ότι η Πολιτεία του και άλλες, όπως και ο οποιοσδήποτε Αμερικανός, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διότι κινδυνεύουν να απολέσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των ένοπλων δυνάμεων, ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών.

Εκτός από την Καλιφόρνια, οι υπόλοιπες Πολιτείες που προσέφυγαν κατά της απόφασης του Τραμπ είναι το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιου Τζέρσεϊ, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια.

Πέραν των Δημοκρατικών, την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επέκριναν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, επισημαίνοντας πως δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και παραβαίνει τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κινώντας μια διαδικασία που θα του επιτρέψει να παρακάμψει το Κογκρέσο ώστε να αποδεσμευθούν ομοσπονδιακά κονδύλια - που προορίζονται κυρίως για το Πεντάγωνο - ώστε να οικοδομηθεί το τείχος που κατ' αυτόν πρόκειται να αναχαιτίσει την παράτυπη μετανάστευση αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Αθροιστικά, συνυπολογίζοντας τα 1,4 δισ. δολάρια που αποδεσμεύθηκαν από το Κογκρέσο, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, να διατεθούν τα περίπου 8 δισ. δολάρια που θέλει ο Τραμπ για την οικοδόμηση του τείχους, μιας από τις πιο εμβληματικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Η διένεξη ανάμεσα στο στρατόπεδο του Τραμπ και την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων οδήγησε στο shutdown, τη μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, διάρκειας 35 ημερών, στα τέλη της περασμένης και στις αρχές αυτής της χρονιάς. Επρόκειτο για το πιο μακρόχρονο shutdown στην ιστορία.

«Σήμερα, την Ημέρα των Προέδρων, πάμε τον πρόεδρο Τραμπ στο δικαστήριο για να εμποδίσουμε την κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας» από πλευράς του, ανέφερε ο Μπεσέρα σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Τον μηνύουμε (...) για να τον εμποδίσουμε να καταληστέψει μονομερώς χρήματα των φορολογουμένων που είχαν κατανεμηθεί νόμιμα από το Κογκρέσο για τους κατοίκους των Πολιτειών μας. Για τους περισσότερους από εμάς, στο αξίωμα της προεδρίας δεν υπάρχει καμία θέση για θέατρο».

Τα νομικά προσκόμματα ενδέχεται να επιβραδύνουν την προσπάθεια του Τραμπ να οικοδομηθεί το τείχος, όμως πιθανότατα η υπόθεση εν τέλει θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, που πλέον κλίνει προς το συντηρητικό στρατόπεδο.

Ο Μπεσέρα τόνισε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα λόγια του Τραμπ ως στοιχεία εναντίον του στο δικαστήριο, ως απόδειξη πως δεν υπήρχε καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει πως γνωρίζει ότι δεν απαιτείτο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ανεγερθεί το τείχος• σχόλιο που ενδέχεται να αποδειχθεί καίριο για την υπόθεση.

«Οι πρόεδροι δεν κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με σκοπό να εφορμήσουν σε λογαριασμούς διότι δεν μπόρεσαν να πείσουν το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει προγράμματά τους» τόνισε ο Χαβιέρ Μπεσέρα σε μια από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 06:04