ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος τριών αστυνομικών που σκότωσαν Μεξικανό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 09:26
ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος τριών αστυνομικών που σκότωσαν Μεξικανό
Η πολιτεία της Ουάσινγκτον αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τριών αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το 2015 έναν Μεξικανό μετανάστη, διότι τους είχε πετάξει πέτρες.

Ο θάνατος του Αντόνιο Σαμπράνο-Μόντες στο Πάσκοου, που βιντεοσκοπήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και προκάλεσε σάλο όταν τα σχετικά βίντεο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, πυροδότησε πολυήμερες διαδηλώσεις μελών της κοινότητας των Λατινοαμερικανών -που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της αγροτικής πόλης-, ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού διαμαρτυρήθηκε έντονα, όπως και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο θάνατος του Σαμπράνο ήταν ένα από τα αλλεπάλληλα επεισόδια χρήσης υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, ειδικά σε βάρος εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, που ξεσήκωσαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον ανέφερε πως έκρινε ότι η χρήση βίας από τους αστυνομικούς ήταν δικαιολογημένη, βάσει του νόμου στην πολιτεία. Παρ' όλα αυτά, σε μια επιστολή του προς τον κυβερνήτη, Τζέι Ίνσλι, ο οποίος ζήτησε από τον Φέργκιουσον να επανεξετάσει το συμβάν, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης έγραψε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος για τον θάνατο του Σαμπράνο-Μόντες».

«Πιστεύω ότι η χρήση θανατηφόρας βίας σε αυτήν την υπόθεση, αν και νομικά ήταν δικαιολογημένη, δεν ήταν ο μοναδικός πιθανός τρόπος για να προστατευθούν οι αστυνομικοί και οι πολίτες από την επικίνδυνη συμπεριφορά του» πρόσθεσε.

Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου το ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ -το οποίο επίσης απέφυγε να ασκήσει διώξεις σε βάρος των τριών αστυνομικών- ανέφερε σε έκθεσή του πως η Αστυνομική Διεύθυνση του Πάσκοου πρέπει να βελτιώσει την εκπαίδευση των στελεχών της σε ό,τι αφορά στη χρήση βίας, να προσλάβει περισσότερους ισπανόφωνους και γυναίκες, καθώς και να αυξήσει τον αριθμό των στελεχών της που μιλούν ισπανικά, μεταξύ άλλων.

Η απόφαση του Φέργκιουσον επικυρώνει εκείνη που είχε λάβει ένας τοπικός εισαγγελέας το 2015.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 10:02