Ο Πολ Μάναφορτ, για ένα διάστημα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, διέψευσε κατηγορηματικά την Τρίτη πως είχε μυστικά επανειλημμένες συναντήσεις με τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2013 μέχρι την άνοιξη του 2016, μερικούς μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «είναι απόλυτα ψευδές και εσκεμμένα δυσφημιστικό», τόνισε ο Μάναφορτ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Διαβεβαίωσε ότι «ουδέποτε συναντήθηκα με τον Τζούλιαν Ασάνζ ή οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδεόταν μαζί του» καθώς και ότι «ουδέποτε ήλθε σε επαφή μαζί μου οποιοδήποτε πρόσωπο συνδεόταν με τον WikiLeaks, άμεσα ή έμμεσα», ούτε επικοινώνησε εκείνος «με τον Ασάνζ ή τον WikiLeaks, για οποιοδήποτε θέμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνητικά εκρηκτικές πληροφορίες που δημοσίευσε η «Guardian» είναι μάλλον ασαφείς ως προς τις ημερομηνίες, ενώ η εφημερίδα δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι φερόμενες συναντήσεις του 69χρονου πρώην λομπίστα με τον ιδρυτή του ιστoτόπου που είχε φέρει στο φως χιλιάδες απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας και του Πενταγώνου.

Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε από τον WikiLeaks, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε φέρει στο φως τον Ιούλιο του 2016 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Δημοκρατικών που θεωρείται πως είχαν υποκλαπεί από Ρώσους κι είχαν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Χίλαρι Κλίντον και το κόμμα της.

Ο Μάναφορτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Αύγουστο για τραπεζική και φορολογική απάτη από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, βρίσκεται στο στόχαστρο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, στον οποίο έχει ανατεθεί να διενεργήσει την έρευνα για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πιο συγκεκριμένα για την πτυχή που αφορά στις υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης της εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η «Guardian», ο Μάναφορτ, ο οποίος είχε σχέσεις με ένα φιλορωσικό κόμμα στην Ουκρανία και έναν ολιγάρχη προσκείμενο στο Κρεμλίνο, φέρεται να συναντήθηκε με τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει, τον Μάρτιο του 2016, τον μήνα που εντάχθηκε στην εκστρατεία του Τραμπ. Κατά την εφημερίδα, η χρονική στιγμή αυτής της τρίτης συνάντησης των Μάναφορτ και Ασάνζ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ.

«Ο WikiLeaks είναι έτοιμος να βάλει ένα εκατομμύριο δολάρια στοίχημα με την ”Guardian” και τον διευθυντή της ότι ο Μάναφορτ δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Ασάνζ» διέψευσε ο ιστότοπος μέσω Twitter.

Διωκόμενος σε πολλαπλά μέτωπα, ο Μάναφορτ δέχθηκε τον Σεπτέμβριο να ομολογήσει την ενοχή του για τις κατηγορίες της συνωμοσίας για την απόσπαση χρημάτων δολίως από το αμερικανικό Δημόσιο και της παρακώλυσης της Δικαιοσύνης και να συνεργαστεί με τον Μιούλερ στην έρευνά του για τη Ρωσία.

Όμως ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραβίασε αυτήν τη συμφωνία ψευδόμενος στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), σύμφωνα με έγγραφο που υπεβλήθη στην αμερικανική Δικαιοσύνη το βράδυ της Δευτέρας, και φέρνει τον Μάναφορτ αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Ο Πολ Μάναφορτ διέψευσε ότι είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI, την ώρα που εντείνεται η σεναριολογία ότι μπορεί να προσπαθεί να προσεταιριστεί εκ νέου τον ένοικο του Λευκού Οίκου με σκοπό να εξασφαλίσει την απονομή χάριτος από τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος δεν παύει να χαρακτηρίζει την έρευνα του Μιούλερ «κυνήγι μαγισσών», απαιτώντας να τελειώσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης