Πετρέλαιο διέρρευσε την Κυριακή στον ποταμό Χάντσον έπειτα από την έκρηξη και τη φωτιά που σημειώθηκε σε μετασχηματιστή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Indian Point, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενη ζημιά στο οικοσύστημα.

Όταν ο μετασχηματιστής εξερράγη, εκλύθηκε πετρέλαιο σε μια δεξαμενή, η οποία όμως κατόπιν υπερχείλισε, με αποτέλεσμα πετρέλαιο να διαρρεύσει στο έδαφος και κατόπιν στον ποταμό, είπε ο Κιούμο στους δημοσιογράφους, αφού ενημερώθηκε από στελέχη της πυροσβεστικής και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι ειδικευμένες ομάδες καταβάλλουν προσπάθειες για τον περιορισμό και την απορρύπανση της πετρελαιοκηλίδας, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πετρέλαιο διέρρευσε.

«Όταν βρίσκεσαι επιτόπου, βλέπεις το πετρέλαιο σε όλο τον χώρο όπου έπιασε φωτιά ο μετασχηματιστής, και ήταν μια μεγάλη περιοχή που καλύφθηκε από πετρέλαιο, αφρό και νερό» είπε ο Κιούμο.

Η έκρηξη στον μετασχηματιστή και η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται 65 χλμ. βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα και η φωτιά κατασβέστηκε. Η πυρκαγιά προκάλεσε το κλείσιμο του αντιδραστήρα ο οποίος ονομάζεται Μονάδα 3, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας, η Μονάδα 2, συνέχισε να λειτουργεί ομαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Entergy Corp, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κοινό ή τους υπαλλήλους της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης