Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο που θεωρείτο ότι έχει πραγματικές πιθανότητες να εξασφαλίσει το χρίσμα μεγάλου κόμματος στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι εγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος για την προεδρία την 3η Νοεμβρίου, για να συμβάλλει «να ενωθούν το κόμμα μας και η χώρα μας».

Συνοδευόμενος από τον σύζυγό του, εμφανώς συγκινημένος, ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνας (μεσοδυτικές ΗΠΑ), βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν, τόνισε σε ομιλία του στην πόλη του ότι ο «δρόμος» του προς το χρίσμα έχει «κλείσει», μετά την οδυνηρή ήττα που δοκίμασε στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, όταν κατέλαβε την τέταρτη θέση, και προηγουμένως στη Νεβάδα, όταν είχε αναδειχθεί τρίτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Μπούτιτζετζ, κεντρώου που έχει ταχθεί εναντίον της επιλογής των υποψηφίων της αριστερής πτέρυγας, πιθανόν μετέβαλε τις ισορροπίες στην κούρσα των Δημοκρατικών δύο ημέρες πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», όταν θα κριθούν 14 πολιτείες.

Ο υποψήφιος έλεγε πως σκοπός του ήταν να ενώσει τους Δημοκρατικούς, τους ανεξάρτητους και τους κεντρώους Ρεπουμπλικάνους. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό το στάδιο της κούρσας, ο καλύτερος τρόπος να μείνουμε πιστοί στους στόχους μας είναι να αποσυρθούμε και να βοηθήσουμε να ενωθεί το κόμμα μας και η χώρα μας», είπε ενώπιον των υποστηρικτών του, κάνοντας λόγο για τη «στιγμή της αλήθειας».

Απομένουν πλέον έξι υποψήφιοι για το χρίσμα, από 20 πριν από μερικούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμβουλος του Μπούτιτζετζ δήλωσε πως αποσύρεται για να αποφύγει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, δημοκρατικό σοσιαλιστή, να κερδίσει την κούρσα αποσπώντας ψήφους από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο δισεκατομμυριούχος που μεταμορφώθηκε σε οικολόγο ακτιβιστή Τομ Στάιερ αποσύρθηκε επίσης από την κούρσα προχθές Σάββατο, αφού κατέγραψε την καλύτερή του επίδοση στη Νότια Καρολίνα κατατασσόμενος στην τρίτη θέση, αφού αναγνώρισε πως δεν υπήρχε τρόπος να κερδίσει.

Μετά την καθαρή νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πλέον σε πολύ πιο ισχυρή θέση απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς και ευελπιστεί να πάρει προβάδισμα στην κούρσα αύριο.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης