ΗΠΑ: Δημοσκόπηση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, 12:12
ΗΠΑ: Δημοσκόπηση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Υπέρ μιας νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τάσσεται το 31% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 30% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αντιτίθεται στη συμφωνία, ενώ το 40% δεν έχει σχηματίσει άποψη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία εμφανίζει το κόμμα βαθιά διχασμένο, με τους ηγέτες του να είναι αντίθετοι με τη συμφωνία της οποίας ηγήθηκε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ομπάμα χρειάζεται να καταβάλει προσπάθειες για να πείσει και μέλη του δικού του κόμματος. Παρότι το 50% των Δημοκρατικών συμφωνεί, το 10% αντιτίθεται και το 39% δεν είναι σίγουρο.

Μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων -σημαντική ομάδα για τα δύο κόμματα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016-, το 33% δήλωσε σύμφωνο, το 21% αντίθετο και το 45% ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη.

Οι απόψεις των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων διαφέρουν σημαντικά ως προς την προσέγγιση του Ιράν από την Ουάσινγκτον.

Το 60% των Ρεπουμπλικανών απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν σκληρή στάση με τον επί μακρόν εχθρό τους και να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τις παρούσες κυρώσεις, ενώ το 23% των Δημοκρατικών απάντησε το ίδιο.

Την ίδια ώρα, το 48% των Δημοκρατικών και το 18% των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον έκανε σωστά που βελτίωσε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Μικρό ποσοστό ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα τάσσεται υπέρ της χρήσης στρατιωτικής ισχύος ως μοναδικής μεθόδου αποτροπής του Ιράν από την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση.

Το 5% των Δημοκρατικών, το 11% των Ρεπουμπλικανών και το 6% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ αυτής της άποψης.

Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν μία λύση που θα συνδυάζει τη χρήση διπλωματίας και στρατιωτικής ισχύος είναι υψηλότερο: το 50% των Ρεπουμπλικανών, το 35% των Δημοκρατικών και το 42% των ανεξάρτητων τάσσονται υπέρ.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διενεργήθηκε σε δείγμα 2.291 ενήλικων Αμερικανών το διάστημα 3 με 7 Απριλίου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας-πλαισίου. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 893 Δημοκρατικοί, 803 Ρεπουμπλικανοί και 320 ανεξάρτητοι.

Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να συγκεντρώσει ευρεία στήριξη από τους Αμερικανούς βουλευτές και να πείσει άλλους επικριτές της συμφωνίας-πλαισίου να τη στηρίξουν.

Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η λαϊκή στήριξη θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να κερδίσει τους σκεπτικιστές στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κονγκρέσο.

Πολλοί από τους επικριτές θεωρούν τη συμφωνία μία παραχώρηση απέναντι σε μία χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία. Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει την άρση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τη συμμόρφωσή του στους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, 20:45


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, 12:19