ΗΠΑ: Διορθωτικές δηλώσεις και διευκρινίσεις από τον Μιούλερ στη δεύτερη κατάθεσή του

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, 23:17
ΗΠΑ: Διορθωτικές δηλώσεις και διευκρινίσεις από τον Μιούλερ στη δεύτερη κατάθεσή του

Έπειτα από κατάθεση στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που διήρκησε περισσότερες από 3,5 ώρες ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ κάθισε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής για να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο πρώην διευθυντής του FBI στην ακροαματική διαδικασία στην πρώτη από τις δύο Επιτροπές, κατέθεσε ότι θα επιδίωκε να ασκήσει διώξεις εις βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν δεν υπήρχε η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης - του Νομικού Γραφείου (OLC) του υπουργείου - να μην απαγγέλλονται κατηγορίες σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο. Ώρες όμως αργότερα, στη δεύτερη του κατάθεση, διόρθωσε τον εαυτό του λέγοντας ότι «δεν αποφανθήκαμε αν ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, ο Τζέρολντ Νάντλερ επαίνεσε τον Μιούλερ δηλώνοντας κανείς, ούτε ο Τραμπ «δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ κατηγόρησε τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για «προδοσία της χώρας» για το γεγονός ότι προσκάλεσαν, ενθάρρυναν και χρησιμοποίησαν σε απόλυτο βαθμό την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μέλη των δύο Επιτροπών, επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν την έρευνα του Μάλερ ως άδικη για τον πρόεδρο με τον Ρεπουμπλικανό Λούι Γκόμερτ να λέει με έντονο ύφος στον πρώην εισαγγελέα ότι «διαιωνίζετε την αδικία» και τον συντηρητικό βουλευτή Γκάι Ρεσεντάλερ να χαρακτηρίζει «αντιαμερικανικό» τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα.

«Καλωσορίσατε όλοι στην τελευταία ανάσα της θεωρίας συνωμοσίας της ρωσικής ανάμιξης», δήλωσε ο Ντέβιν Νούνες, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή των Πληροφοριών.

Ο Δημοκρατικός Τεντ Λιου ρώτησε τον Μιούλερ κατά τη διάρκεια της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας αν ο λόγος που δεν άσκησε ποινική δίωξη ενάντια στον Τραμπ ήταν η μακρόχρονη πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης να μην απαγγέλλονται ποινικές διώξεις εις βάρος ενός εν ενεργεία προέδρου. «Σωστά», απάντησε ο Μάλερ.

Εντούτοις, στο δεύτερο πάνελ απέσυρε την δήλωσή του αυτή.

«Θα ήθελα να επανέλθω σε κάτι που ειπώθηκε σήμερα το απόγευμα από τον κύριο Λιου, ο οποίος δήλωσε, και παραθέτω τα λόγια του, ότι ‘δεν απαγγείλαμε κατηγορίες εις βάρος του προέδρου λόγω της γνωμοδότησης του OLC’. Αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος διατύπωσης. Όπως τονίζουμε στην έκθεση, και όπως δήλωσα στην έναρξη της κατάθεσης, δεν αποφανθήκαμε κατά πόσον ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι η έρευνα Μιούλερ κατέληξε στην «απόλυτη και πλήρη αθώωση» του προέδρου. «Αθωώσατε πράγματι πλήρως τον πρόεδρο;» ρώτησε ο Νάντλερ τον Μιούλερ. «Όχι» απάντησε ο πρώην εισαγγελέας.

Μετά την ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων ο Λιου είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτό που θεμελιώσαμε σήμερα στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι έχουμε έναν εγκληματία εν ενεργεία πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε πολλαπλά εγκλήματα παρακώλυσης δικαιοσύνης».

Απαντώντας στις μόνιμες επιθέσεις του Τραμπ για την έρευνά του με χαρακτηρισμούς όπως «κυνήγι μαγισσών», μια «ενορχηστρωμένη απόπειρα πραξικοπήματος» ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μιούλερ είπε ότι η έρευνά του διεξήχθη με έναν «δίκαιο και ανεξάρτητο τρόπο» και πως τα μέλη της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα ήταν «της μέγιστης ακεραιότητας». «Δεν ήταν ένα κυνήγι μαγισσών», υπογράμμισε.

Σε μια άλλη κατηγορία του Τραμπ περί σύγκρουσης συμφερόντων του Μιούλερ, καθώς επιθυμούσε ο τελευταίος να τον διορίσει ο μεγιστάνας διευθυντή του FBI, έπειτα από την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ, ο 74χρονος τέως ανακριτής απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, δηλώνοντας ότι δεν επιδίωξε το πόστο αυτό. Πρόσθεσε ότι αρμόδιοι σε ζητήματα δεοντολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχαν λόγοι σύγκρουσης συμφερόντων.

«Επιτρέψτε μου να πω κάτι ακόμη», είπε ο Μιούλερ. «Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω βρεθεί μπροστά σε πολλές προκλήσεις της δημοκρατίας μας. Η προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να αναμιχθεί στις εκλογές μας είναι ανάμεσα στις πιο σοβαρές».

Λίγο μετά τη λήξη της πρώτης κατάθεσης του Μιούλερ, η Στεφανί Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, τόνισε ότι η κατάθεση του πρώην ειδικού εισαγγελέα ήταν μια «καταστροφή» για τους Δημοκρατικούς. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Τραμπ αναρτούσε tweets άλλων χρηστών που ανέφεραν ότι ο Μάλερ δειλιάζει και πως η έρευνα είναι μια απάτη.

Απαντώντας στον Νάντλερ, ο πρώην διευθυντής του FBI είπε ότι τα ευρήματα της έκθεσης «υποδεικνύουν ότι…ο πρόεδρος δεν αθωώθηκε από τις ενέργειες που φέρεται να διέπραξε».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, 23:25