Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Φέλτμαν διορίστηκε την Παρασκευή απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κέρας της Αφρικής, με το άμεσο βαρύ καθήκον να αναζητήσει μια έξοδο από τη σύγκρουση στο Τιγκράι της Αιθιοπίας και από τις εντάσεις γύρω από το μεγάλο φράγμα στον Νείλο που ήθελε η Αντίς Αμπέμπα.

“Ο διορισμός αυτός υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταβάλλει διεθνή διπλωματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολιτικών κρίσεων, των ανθρωπιστικών, των κρίσεων ασφάλειας, αλληλένδετων μεταξύ τους, στο Κέρας της Αφρικής”, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φέλτμαν, έμπειρος διπλωμάτης, έχει διατελέσει βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Πολιτικές Υποθέσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι τον “ανησυχεί ιδιαίτερα η ασταθής κατάσταση στην Αιθιοπία, κυρίως λόγω της σύγκρουσης στο Τιγκράι”.

Οι ΗΠΑ ανέβασαν πρόσφατα τους τόνους καταγγέλλοντας “τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας απερίγραπτης ωμότητας”, σε αυτή την περιφέρεια της Αιθιοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον χαιρέτισε στα τέλη Μαρτίου την ανακοίνωση της αποχώρησης στρατευμάτων της Ερυθραίας από το Τιγκράι, επιμένοντας στον “ρόλο” που διαδραμάτισε για να επιτύχει αυτή την πρόοδο ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Κουνς που είχε σταλεί προηγουμένως στην Αιθιοπία από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε έκτοτε την ανυπομονησία της, καλώντας να εφαρμοστεί “άμεσα” αυτή η αποχώρηση.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για “την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Αιθιοπίας και του Σουδάν” και για “τη διαμάχη σε σχέση με το Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD)”.

Το Χαρτούμ απείλησε σήμερα την Αντίς Μπέμπα με δικαστικές διώξεις εάν οι Αρχές της Αιθιοπίας συνεχίσουν, χωρίς τριμερή συμφωνία με την Αίγυπτο, την πλήρωση αυτού του φράγματος που προκαλεί μεγάλες εντάσεις μεταξύ των παροχθίων χωρών. Οι αμερικανικές προσπάθειες διαμεσολάβησης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης