Η κυβέρνηση Τραμπ θα αρχίσει να ζητάει από τους μετανάστες που εισέρχονται στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό να κάνουν εξετάσεις DNA, στο πλαίσιο των προσπαθειών που υλοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για την καταπολέμηση της παραποίησης προσωπικών στοιχείων.

Η πραγματοποίηση των εξετάσεων υπό την μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος, αναμένεται ότι θα αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως μεταδίδει το ABC News, με κεντρικό στόχο τον τερματισμό του φαινομένου κατά το οποίο, παράτυποι μετανάστες ισχυρίζονται ότι είναι γονείς, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος της κράτησής τους στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων αξιωματούχοι του DHS δήλωσαν ότι η πραγματοποίηση των εξετάσεων θα είναι εθελοντική και τα δείγματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για να αποφασιστεί αν υπάρχουν οικογενειακοί δεσμοί και όχι για την άσκηση ποινικών διώξεων.

«Πρόκειται για ένα βήμα που δεν έχει προηγούμενο, αναφορικά με την διαδικασία ερευνών, αλλά και τις τεχνικές μας,» δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου.

Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ εντόπισαν περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις οικογενειών με πλαστά στοιχεία στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον προηγούμενο μήνα, το DHS εντόπισε 100 περιπτώσεις οικογενειών για τις οποίες συλλέχθηκαν στοιχεία απάτης ως προς τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ μεταναστών, τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αμερικανικές αρχές επιβεβαιώθηκαν σε 29 περιπτώσεις.

Η εξαγγελία για την έναρξη της πραγματοποίησης των εξετάσεων DNA συμπίπτει με την εξέταση επιλογών από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σχετικά με την αύξηση του χρόνου κράτησης των οικογενειών μεταναστών.

Μία δικαστική απόφαση που εκδόθηκε το 2015 απαιτεί οι οικογένειες μεταναστών με μικρά παιδιά να απελευθερώνονται μετά από κράτηση 20 ημερών.

«Μέσω της παράνομης εισόδου με πλαστά στοιχεία ως μια οικογένεια ή ως ενός ασυνόδευτου μικρού παιδιού, οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να εκμεταλλευτούν “παραθυράκια” στην μεταναστευτική νομοθεσία για την είσοδό τους στις ΗΠΑ, αλλά και προκειμένου να αποφύγουν την κράτηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η συνοριακή αστυνομία των ΗΠΑ (ICE) την Δευτέρα.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον τομέα της μετανάστευσης να λάβουν μέτρα προκειμένου να επιταχυνθούν, αλλά και να γίνουν πιο δύσκολες οι διαδικασίες για όσους ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ.

Σε ένα υπόμνημα που καταρτίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την εφαρμογή κανονισμών, προκειμένου να απαγορεύεται στους αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, η έκδοση άδειας εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται η επιβολή ειδικού οικονομικού τέλους για την κατάθεση της αίτησης χορήγησης ασύλου.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά και η περιορισμένη πρόσβαση σε άλλες μορφές χορήγησης βοήθειας, για τους αιτούντες άσυλο.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν μορφοποιούν την τελευταία αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στον αυξημένο αριθμό μεταναστών που καταγράφεται στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ χαρακτηρίζονται ως η κλιμάκωση της προσέγγισης του προέδρου Τραμπ στην σκληροπυρηνική ατζέντα που ακολουθεί για το μεταναστευτικό ζήτημα στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, η εφαρμογή τους δεν είναι άμεση.

Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τις γραμματείες στα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την επίτευξη των στόχων περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης, μέσα σε χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ότι όταν τα παραπάνω μέτρα τεθούν σε εφαρμογή θα προκαλέσουν την αμφισβήτηση του πλαισίου εφαρμογής τους, στις δικαστικές αίθουσες.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πειραματιστεί με την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών προκειμένου να αποθαρρύνει την άφιξη στις ΗΠΑ, οικογενειών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, αλλά και των παιδιών τους, στην συνοριακή γραμμή με το Μεξικό.

Ωστόσο, η εφαρμογή των πολιτικών αυτών δεν έχει επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια στις ΗΠΑ έχουν θέσει στο περιθώριο αρκετές από αυτές τις πρωτοβουλίες και πολιτικές.

Μεταξύ αυτών και την προσπάθεια που έγινε στα τέλη του 2018 να εμποδιστούν οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα σε αμερικανικό έδαφος, από το δικαίωμα να αιτούνται την χορήγηση ασύλου.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των συλλήψεων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται ως ένα από τα κεντρικά κριτήρια για την μέτρηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Τον Μάρτιο, η Υπηρεσία Φύλαξης των Συνόρων στις ΗΠΑ συνέλαβε περίπου 93.000 παράνομους μετανάστες στα σύνορα, με τον αριθμό αυτό, των παράνομων μεταναστών να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα υψηλά επίπεδα παράνομης μετανάστευσης που είχαν καταγραφεί στις δεκαετίες του 1980, του 1990, αλλά και στις αρχές του 2000.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κίρστεν Νίλσεν παραιτήθηκε στις αρχές Απριλίου, καθώς ο αριθμός των συλλήψεων στα σύνορα αυξήθηκε αστρονομικά.

Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ φέρεται να έχει ασκήσει πιέσεις για την ευρεία αναδιοργάνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σήμερα, η υλοποίηση της ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ για το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει αφεθεί στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΑλίναν, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει ενώπιον ξεχωριστών επιτροπών του Κογκρέσου μέσα στην εβδομάδα και προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά.

Από την μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει τους μετανάστες που φτάνουν στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ ως εγκληματίες, ενώ ο ίδιος προχώρησε στην κήρυξη μιας εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις δαπάνες των περίπου 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ασφάλειας, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο ίδιος ανέφερε στο υπόμνημα της Δευτέρας, ότι τα τελευταία μέτρα «θα ισχυροποιήσουν το πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και θα το προστατεύσουν από ανεξέλεγκτες παραβάσεις».

Μετά από το υπόμνημα, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προχωρήσει σε μία ανάρτηση στο Twitter σχετικά με τους κινδύνους που βλέπει στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. «Τα Κογιότ και τα Καρτέλ των Ναρκωτικών ελέγχουν πλήρως την πλευρά του Μεξικού στη Νότια Συνοριακή Γραμμή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχουν εκεί δίπλα, εργαστήρια, στα οποία παρασκευάζουν ναρκωτικά για να τα πωλήσουν στις ΗΠΑ. Το Μεξικό, που είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, πρέπει να εξαλείψει το πρόβλημα αυτό, τώρα. Επίσης, να σταματήσει την ΠΡΟΕΛΑΣΗ στις ΗΠΑ» ανέφερε στην ανάρτηση του ο πρόεδρος Τραμπ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για την σκλήρυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου στις ΗΠΑ ακολούθησε ειδήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν θα στείλει άλλους 320 στρατιώτες στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, για να βοηθήσουν στην προσπάθεια μεταγωγής, αλλά και βοήθειας των μεταναστών. Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, θα φτάσει στους 3.200 στρατιώτες.

Η ανάπτυξη των 320 στρατιωτών θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, προκειμένου να ελευθερωθεί προσωπικό της Υπηρεσίας Ασφάλειας Συνόρων των ΗΠΑ από τα καθήκοντα μεταφοράς των μεταναστών, της παροχής διοικητικής υποστήριξης (παράδοση γευμάτων, υλοποίηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής κ.α.) σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι Αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα εμπλακούν στην εφαρμογή του νόμου», για την οποία «είναι υπεύθυνο το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ».

Πηγές: ABC News, “Politico”, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης