Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υπέπεσε σε «σοβαρά σφάλματα κρίσης», όταν ανακοίνωσε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ ότι ανοίγει ξανά τον φάκελο σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι το συμπέρασμα μιας επίσημης έκθεσης που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα, στις σελίδες της πολυαναμενόμενης έκθεσης των 500 σελίδων, ότι ο Κόμεϊ δεν επέδειξε πολιτική μεροληψία ούτε επιχείρησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Επιπλέον, ο Χόροβιτς δεν αμφισβητεί την απόφαση να μην ασκηθούν διώξεις στην Κλίντον για την υπόθεση των email.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζέιμς Κόμεϊ αναδείχθηκε σε αμφιλεγόμενο πρωταγωνιστή της εκλογικής αναμέτρησης του 2016, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών τόσο από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος, που του καταλόγισαν ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε την επίμαχη έρευνα επηρέασε την προεκλογική εκστρατεία.

Και τα δύο κομματικά στρατόπεδα αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την έκθεση του Χόροβιτς για να ασκήσουν πιέσεις στον Κόμεϊ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στους New York Times, αφότου η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας.

«Το 2016, η ομάδα μου αντιμετώπισε μια σπάνια κατάσταση, κάτι που θεώρησα πως μοιάζει με μια πλημμύρα (που κανείς δεν είχε ζήσει) τα τελευταία 500 χρόνια. (Η κατάσταση) δεν προσέφερε καλές επιλογές και με έφερε ενώπιον ορισμένων από τις δυσκολότερες αποφάσεις που χρειάστηκε ποτέ να πάρω» γράφει ο πρώην διευθυντής του FBI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης επικεντρώθηκε στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο Τζέιμς Κόμεϊ σχετικά με την χρήση από την Χίλαρι Κλίντον του προσωπικού της σέρβερ για τα ηλεκτρονικά της μηνύματα αντί του διακομιστή του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ εκείνη ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της εκστρατείας της Κλίντον, δήλωσε ότι «η έκθεση δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι ο Κόμεϊ στάθηκε άδικος στην Κλίντον ανακοινώνοντας τις εξελίξεις της έρευνας με τα email κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ δεν αποκάλυψε την ύπαρξη μιας άλλης έρευνας, τον Ιούλιο του 2016, σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία.

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε εδώ και καιρό- ότι το FBI αδόκιμα ακολούθησε δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στις έρευνες για την Κλίντον και τον Τραμπ, πλήττοντας εκείνη και βοηθώντας εκείνον να εκλεγεί» τόνισε ο Ποντέστα στο Reuters.

Η έκθεση επικρίνει, μεταξύ άλλων, τον Κόμεϊ, διότι παραβίασε τους κανονισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και τον κατηγορεί ότι σφετερίστηκε την εξουσία του τότε γενικής εισαγγελέα Λορέτα Λιντς, όταν τον Ιούλιο του 2016 παραχώρησε συνέντευξη Tύπου προκειμένου να ανακοινώσει ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης