Δεν δόθηκε χάρη από τον κυβερνήτη του Τέξας στον Ρίκι Λιούις που είχε καταδικαστεί το 1994 για φόνο και βιασμό, με αποτέλεσμα η πολιτεία να προχωρήσει στην εκτέλεσή του.

Ο 50χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος πέρασε σχεδόν τη μισή ζωή του στην πτέρυγα μελλοθανάτων των φυλακών του Τέξας, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση σήμερα στις 18.32 τοπική ώρα (02.32 ώρα Ελλάδος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για πρώτη φορά το 1994, για τη δολοφονία που φέρεται να είχε πράξει το 1990, όταν, σύμφωνα με την ετυμηγορία των ενόρκων, κατά τη διάρκεια διάρρηξης που είχε κάνει, σκότωσε τον 45χρονο Τζορτζ Νιούμαν, αφού προηγουμένως είχε βιάσει τη σύντροφό του, Κόνι Χίλτον.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρίκι Λιούις δεν αποδέχθηκε ούτε στιγμή την ενοχή του, ωστόσο όλες οι προσφυγές του απορρίφθηκαν, καθώς τόσο το γενετικό υλικό που είχε ως τεκμήριο η κατηγορούσα αρχή όσο και το προηγούμενο βαρύ ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου (που περιελάμβανε τελεσίδικη καταδίκη για σεξουαλική επίθεση εις βάρος ενός κοριτσιού και κλοπή αυτοκινήτου) δεν άφησαν στους ενόρκους κανένα περιθώριο αμφιβολίας περί της ενοχής του.

Το 1997 του επιβλήθηκε η θανατική ποινή, ενώ η εκτέλεσή του, που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2003, καθυστέρησε λόγω διαδοχικών εφέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Τζορτζ Νιούμαν που βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια του ΛιούιςΑξίζει να σημειωθεί πως τον θανατοποινίτη, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, υποστήριξε οικονομικά ένα ζευγάρι Γάλλων από το Μονπελιέ, υπέρμαχοι της κατάργησης της θανατικής ποινής. Με δικά τους χρήματα κάλυψαν τα έξοδα της υπεράσπισης προσλαμβάνοντας έναν νέο δικηγόρο, ο οποίος επικαλέστηκε νοητική καθυστέρηση του δράστη, προσπαθώντας να κερδίσει την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, καθώς από το 2002 στην πολιτεία του Τέξας δεν επιτρέπεται η εκτέλεση ψυχικά διαταραγμένων ατόμων. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελευταία έφεση που έγινε πριν από έναν χρόνο.

Λίγες μέρες πριν από την εκτέλεσή του, ο Λιούις ομολόγησε τελικά τον βιασμό της Χίλτον, αλλά επέμενε στο ότι δεν ήταν αυτός ο δολοφόνος του Νιούμαν.

Ο Ρίκι Λιούις είναι ο δεύτερος άνδρας που εκτελείται στο Τέξας το 2013 και ο έκτος φέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη θανατική ποινή. Είναι ο 494ος κρατούμενος που εκτελείται μετά την καθιέρωση της θανατικής ποινής το 1976 σε αυτήν την πολιτεία που θεωρείται η θλιβερή μητρόπολη των εκτελέσεων σε όλες τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, άλλες 11 εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί φέτος στο Τέξας, οι τέσσερις εκ των οποίων εντός του μήνα.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης