ΗΠΑ: Ένα αεροπλανοφόρο και δύο βομβαρδιστικά B-52 θα προστατεύσουν την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, 06:10
ΗΠΑ: Ένα αεροπλανοφόρο και δύο βομβαρδιστικά B-52 θα προστατεύσουν την αποχώρηση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενέκρινε την αποστολή δύο επιπλέον βομβαρδιστικών B-52 στον Κόλπο και παρέτεινε την αποστολή στην περιοχή του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower για την προστασία της αναγγελθείσας αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων συνασπισμού από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου «ενέκρινε ορισμένα πρόσθετα μέτρα σήμερα», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το USS Eisenhower θα παραμείνει στην περιοχή «για λίγο διάστημα», ενώ δύο B-52 «έφτασαν εκεί», πρόσθεσε.

Τα λεγόμενα βαριά βομβαρδιστικά «Stratofortress», τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, συνήθως σταθμεύουν στο Κατάρ, όπου ο αμερικανικός στρατός διαθέτει μεγάλη στρατιωτική βάση.

Ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν επιπλέον ενισχύσεις για να συμμετάσχουν στην τεράστια υλικοτεχνική επιχείρηση για την αποχώρηση περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών, καθώς και περισσότερων από 16.000 μη στρατιωτικών υπεργολάβων και του εξοπλισμού τους.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν περίπου 7.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού.

«Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξουν προσωρινά πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δυνάμεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενώ τα ιο εξελιγμένα άρματα μάχης θα μεταφερθούν αεροπορικώς, άλλα θα δοθούν στον αφγανικό στρατό.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, 06:11