Τα πρώτα μηνύματα είχαν δοθεί ήδη από το 2011, όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, είχε αναφέρει στη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, την ανάγκη αλλαγής της γεωπολιτικής στρατηγικής της χώρας του, με σταδιακή μετατόπιση του στρατιωτικού ενδιαφέροντος από τη Μέση Ανατολή στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Ακολούθησαν οι εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α., Leon Panetta, για μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών και τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με νεώτερη τοποθέτησή του, ο πρώην επικεφαλής της CIA γνωστοποίησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με τη διατήρηση έξι αεροπλανοφόρων και τη μετακίνηση των περισσότερων πολεμικών πλοίων του Στόλου στη συγκεκριμένη περιφέρεια μέχρι το 2020.

Σε ομιλία του σε μια ετήσια σύνοδο για ζητήματα ασφάλειας στη Σιγκαπούρη, ο Leon Panetta δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες της Κίνας, η οποία έχει προχωρήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια στον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού της Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απορρίπτω αυτή την άποψη εντελώς. Η προσπάθειά μας να ανανεώσουμε και να εντείνουμε την ανάμιξή μας στην Ασία είναι πλήρως συμβατή με την ανάπτυξη και την μεγέθυνση της Κίνας», σημείωσε.

«Έχουμε δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια υγιή, σταθερή, αξιόπιστη και συνεχή σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με αυτές της Κίνας, ωστόσο το Πεκίνο πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα κοινά αποδεκτών κανόνων για την εδαφική κυριαρχία στην περιφέρεια και να συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση διαφορών. Η Κίνα έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σεβόμενη την τάξη η οποία βασίζεται σε αρχές και υπηρέτησε την περιφέρεια για έξι δεκαετίες», πρόσθεσε.

Περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία

Η τοποθέτηση του έγινε στην έναρξη μιας επταήμερης περιοδείας του στη συγκεκριμένη περιφέρεια, με τον Leon Panetta να πραγματοποιεί επισκέψεις στο Βιετνάμ και την Ινδία. Η Κίνα βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ για το εδαφικό καθεστώς βραχονησίδων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, η οποία εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τον υπουργό Άμυνας συνοδεύουν ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Martin Dempsey καθώς και ο ναύαρχος και επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού, Samuel Locklear.

Στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, o Leon Panetta παρέθεσε ορισμένα στοιχεία από το πλάνο που θα εφαρμοστεί για την αναδιάρθρωση των δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι το 2020 το 60% των πολεμικών πλοίων θα βρίσκονται στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, από 50% που είναι σήμερα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise» θα παροπλιστεί και θα αντικατασταθεί από το «USS Gerald R. Ford», το οποίο θα καθελκυστεί το 2015, προκειμένου ο συνολικός αριθμός τους να παραμείνει σταθερός (έξι) στην περιφέρεια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. διαθέτει έναν στόλο 282 πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων σκαφών υποστήριξης, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Μαρτίου. Όπως εξήγησε ο Leon Panetta, ο αριθμός τους θα μειωθεί στα 276 τα επόμενα δύο χρόνια πριν να αρχίσει να αυξάνεται ξανά για να φθάσει τον στόχο των 300.

Διαβάστε επίσης:
Σαφές μήνυμα προς την Κίνα για το Νότιο Ειρηνικό, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 02:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης