Παρά τις έντονες επικρίσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, η οποία ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, με σκοπό να μειωθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, υποστήριξε την Κυριακή Aμερικανός ανώτερος αξιωματικός.

Η υποστήριξη αυτή, κυρίως στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών, έχει «ιδίως» σκοπό την καλύτερη επιλογή στόχων, ώστε «να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θυμάτων (μεταξύ των) αμάχων», εξήγησε ο ταξίαρχος του Μηχανικού Ντέιβιντ Χιλ, υποδιοικητής της USCENTCOM, του αμερικανικού μικτού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντούσε σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου στο περιθώριο της διεθνούς αμυντικής έκθεσης Idex που διεξάγεται, όπως κάθε χρόνο, στο Άμπου Ντάμπι.

Πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της ρεπουμπλικανικής παράταξης, έχουν επικρίνει τους τελευταίους μήνες την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επειδή συνεχίζει τη συνεργασία με το Ριάντ παρά τα πολλά και πολυαίμακτα «σφάλματα» της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία στην Υεμένη, αλλά και παρά το σκάνδαλο γύρω από τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Εμείς στην USCENTCOM παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ήττα της αλ Κάιντα και του ΙΚ στην περιοχή γενικά» δήλωσε πάντως ο ταξίαρχος Χιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, ο αξιωματικός επεσήμανε ότι το τέλος του «χαλιφάτου» ως εδαφικής οντότητας «δεν σημαίνει το τέλος του ΙΚ».

«Καθώς αναδιατασσόμαστε (…), συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή» για να «εξαλείψουμε το ΙΚ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Aμερικανός ανώτερος αξιωματικός δήλωσε πεπεισμένος πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι «σε θέση για να συνεχίσει να μάχεται εναντίον του ΙΚ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης