Η πρόεδρος μιας υποεπιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν το «ύψος των δημοσίων κεφαλαίων που εκλάπησαν, εξετράπησαν ή μεταφέρθηκαν παρατύπως» κατά τρόπο που ευνόησε τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και την οικογένειά του, σύμφωνα με επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της.

Η Ντέινα Ροχραμπάχερ, βουλευτίνα εκλεγμένη στην Καλιφόρνια, πρόεδρος της υποεπιτροπής για την επιτήρηση και τις έρευνες σε ό,τι αφορά διεθνή θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποστήριξε στην επιστολή αυτή ότι είναι «κατεπείγον να διακριβωθεί το ύψος του ποσού της αμερικανικής βοήθειας η οποία προοριζόταν για το Αφγανιστάν που κατέληξε στην οικογένεια Καρζάι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανίδα πολιτικός ζητεί από το αμερικανικό γενικό λογιστήριο του κράτους (Government Accountability Office, GAO) να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση μια έρευνα και να ενημερώσει με έκθεσή του το Κογκρέσο «για το ύψος του ποσού από την αμερικανική συνεισφορά τα οποία εκλάπησαν εξετράπησαν ή με άλλο τρόπο πήγαν παράτυπα και ωφέλησαν τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και την οικογένειά του».

Η Ροχραμπάχερ τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να γίνει άμεσα αυτή η έρευνα καθώς το Κογκρέσο εξετάζει την πρόταση στον προϋπολογισμό του 2012/2013 για την παροχή βοήθειας 2,5 δισ.
δολαρίων στο Αφγανιστάν, που υπέβαλε στο αμερικανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το Φεβρουάριο.

«Τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων πρέπει να πάψουν να εκτρέπονται και να διασπαθίζονται από την ηγέτη μιας χώρας το λαό της οποίας οι ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν», αναφέρει στην επιστολή της η Ροχραμπάχερ.
Επικαλέστηκε «τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών περί διαφθοράς σε βάρος του Προέδρου Καρζάι και της οικογένειάς του στον Τύπο βάσει των [διπλωματικών] τηλεγραφημάτων που αποκάλυψε ο [ιστότοπος] WikiLeaks».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι καιρός να μάθουμε με βεβαιότητα και επίσημα ακριβώς πόσο ανέντιμη υπήρξε η κυβέρνηση στην Καμπούλ και πόσα χρήματα κατασπαταλήσαμε», επέμεινε.

Η Αμερικανίδα πολιτικός αναφέρθηκε στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αδελφός του προέδρου του Αφγανιστάν Μαχμούντ Καρζάι έλαβε δάνεια άτοκα για να αγοράσει ένα ποσοστό του κεφαλαίου της Kabul Bank.

Η Ροχραμπάχερ σημειώνει ότι σε ένα άρθρο που δημοσίευσε την 8η Μαρτίου η εφημερίδα The New York Times αναφέρεται πως η εξαγορά της τράπεζας αυτής από το αφγανικό δημόσιο έγινε με κεφάλαια των δυτικών δωρητών.

Η συγκεκριμένη αφγανική τράπεζα βρίσκεται στην καρδιά των οικονομικών σκανδάλων και των υποθέσεων πολιτικής διαφθοράς που αφορούν την διασπάθιση ξένων κεφαλαίων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης