ΗΠΑ: Έρευνα για τις διαρροές αναμένεται να διατάξει ο Τζεφ Σέσιονς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017, 11:34
ΗΠΑ: Έρευνα για τις διαρροές αναμένεται να διατάξει ο Τζεφ Σέσιονς
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς σκοπεύει να ανακοινώσει άμεσα τη διεξαγωγή ερευνών για διαρροές πληροφοριών που έγιναν από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο Σέσιονς δέχεται ισχυρές πιέσεις και έντονη κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Η ανακοίνωση των ερευνών «αποτελεί το αντικείμενο εργασίας εδώ κι αρκετό καιρό, ενώ θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο επικαλέστηκε αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Παράλληλα και η εφημερίδα «The Washington Post» αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη ανακοίνωση των ερευνών, επικαλούμενη επίσης αξιωματούχους.

Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθεί η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, από ΜΜΕ στις ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Σέσιονς δεν έχει κυνηγήσει επιθετικά τους ανθρώπους που δημοσιοποίησαν απόρρητες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Πρόκειται για ακόμη ένα σχόλιο, σε μια σειρά επικριτικών σχολίων που έκανε ο Τραμπ κατά του Σέσιονς, στο πλαίσιο προσπάθειας που στοχεύει -όπως ερμηνεύεται- να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρώην Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από την Αλαμπάμα.

Παράλληλα, ο Τραμπ δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για την αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα που διεξάγει το FBI, υπό το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016. 

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά για το ενδεχόμενο αποπομπής του Σέσιονς από τα υπουργικά καθήκοντά του. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που είναι μέλη του Κογκρέσου, τάχθηκαν με την πλευρά του Σέσιονς, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να ασκεί πιέσεις μέσω των αναρτήσεών του στο Twitter, αλλά και συνεντεύξεών του, με στόχο την παραίτηση του Σέσιονς.

Στην τελευταία διαρροή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή από την εφημερίδα «The Washington Post» υπάρχει εμπλοκή του ίδιου του Σέσιονς. 

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν επικοινωνία του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ με τους ανωτέρους του, τους οποίους ενημέρωνε ότι είχε συζητήσει με τον Σέσιονς ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και σημαντικά θέματα για τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016. Η εφημερίδα επικαλέστηκε πρώην αλλά κι εν ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση των εξελίξεων στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τις υποκλοπές συνομιλιών που πραγματοποιούν.

Στις αρχές του μήνα, αναφορά των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αντιμέτωπη με έναν «ανησυχητικό αριθμό» διαρροών στα ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Παράλληλα, συνέστησε στις αρμόδιες υπηρεσίες να επιταχύνουν τη διεξαγωγή ερευνών.

Από τη μεριά του, ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι, δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι αναμένει σύντομα την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο ενός σχεδίου για την εξάλειψη των διαρροών πληροφοριών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι πολιτικά υποκινούμενοι αξιωματούχοι από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα που δεν βοηθούν».

Τόνισε, δε, ότι αναγνωρίζει πως θα ήταν «αδύνατο» να είχαν μειωθεί οι διαρροές πληροφοριών από την Ουάσινγκτον, συμπληρώνοντας: «Θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε μία κουλτούρα για τις διαρροές αυτές, όχι μόνο στον Λευκό Οίκο, αλλά θα συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες και τα διάφορα τμήματα προκειμένου να το επιτύχουμε αυτό». 

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανακαλύπτω τώρα στην ομάδα επικοινωνίας είναι ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη αποφασίζουν για τη διαρροή των πληροφοριών και ζητούν από το χαμηλόβαθμο προσωπικό να την πραγματοποιήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκαραμούτσι αργότερα χθες, σε δηλώσεις του στο Fox News.

Την Τρίτη, ο Άντονι Σκαραμούτσι δήλωσε στους δημοσιογράφους εντός του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) μετά την επίσκεψη του Τραμπ στο Οχάιο ότι θα αναδιοργανώσει τη λειτουργία του τμήματος επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο και ότι θα προβεί σε απολύσεις προσωπικού στην περίπτωση που οι διαρροές πληροφοριών δεν σταματήσουν. «Στην περίπτωση που οι διαρροές συνεχιστούν θα πρέπει να φύγουν όλοι» συμπλήρωσε ο Σκαραμούτσι, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για απολύσεις, μετά την παραίτηση του βοηθού επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Σορτ, την Τρίτη.

Έρευνες προς την κατεύθυνση της διαρροής πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες έγιναν κι από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017, 13:17