ΗΠΑ: Έρευνα για τις διαρροές των προγραμμάτων παρακολούθησης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, 07:28
ΗΠΑ: Έρευνα για τις διαρροές των προγραμμάτων παρακολούθησης
Αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπίας ζήτησε χθες τη διεξαγωγή μίας έρευνας για τη διαπίστωση εγκληματικής αμέλειας σχετικά με την υπόθεση των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης, που είχε θέσει σε εφαρμογή η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διευθυντή Αντικατασκοπίας, Τζέιμς Κλάπερ.

Η είδηση για τη διαταγή της εκπόνησης μίας «αναφοράς για εγκληματικές ενέργειες» από την NSA ακολούθησε μετά τους μύδρους που εξαπέλησε ο Διευθυντής Αντικατασκοπίας για τις «ασυνείδητες αποκαλύψεις» του άκρως απόρρητου προγράμματος συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων PRISM. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πόσο ευρεία πρόκειται να είναι η υπό διεξαγωγή έρευνα από την NSA, όμως ο εκπρόσωπός του γραφείου του Κλάπερ, Σον Τέρνερ, δήλωσε πως «έχει καταταθεί το αίτημα για διεξαγωγή μίας έρευνας για εγκληματική ενέργεια».

Η αναφορά που θα συνταχθεί θα κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει θεσπισμένες διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν μία έρευνα πληροί της προϋποθέσεις. Οι εισαγγελείς δεν εγκρίνουν όλες τις έρευνες, όμως κατά το παρελθόν έχουν εγκρίνει την έρευνα σημαντικών υποθέσεων διαρροών, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι διαρροές αναφορικά με τα προγράμματα της NSA είναι τόσο σοβαρές που το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εγκρίνει τη διεξαγωγή ερευνών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, 07:28