Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καθορίσει αν η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Μαρί Γιοβάνοβιτς αντιμετώπιζε απειλές στο διάστημα που υπηρετούσε στο Κίεβο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας δείχνουν ότι ο Λεβ Πάρνας, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας γεννημένος στην Ουκρανία, βοήθησε τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην έρευνά του για τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον γιο του, Χάντερ. Δείχνουν επίσης ότι ο Πάρνας παρακολουθούσε τις κινήσεις της Γιοβάνοβιτς, προτού να την απομακρύνει από τη θέση της ο Αμερικανός πρόεδρος, τον περασμένο Μάιο. Λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο, η Γιοβάνοβιτς ήταν εκ των βασικών μαρτύρων στην έρευνα που διενεργούσαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε βάρος του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πρώτα του σχόλια για το θέμα αφότου δημοσιοποιήθηκαν τα έγγραφα αυτά, το βράδυ της Τρίτης, ο Πομπέο είπε ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ, ούτε έχει επικοινωνήσει με άλλον τρόπο με τον Πάρνας. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως πολλά από αυτά που αναφέρονται για την υπόθεση θα αποδειχθεί στο τέλος ότι ήταν λανθασμένα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εκτιμήσουμε αν συνέβαινε κάτι εκεί πέρα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τόνι Κατς. «Υποψιάζομαι ότι πολλά απ’ όσα αναφέρονται τελικά θα αποδειχθεί ότι ήταν λάθος, αλλά η υποχρέωσή μας, η δική μου υποχρέωση ως υπουργός, είναι να διασφαλίσω ότι θα το ερευνήσουμε. Όποτε κάποιος λέει ότι μπορεί να υπήρξε κίνδυνος για κάποιον από τους αξιωματούχους μας, προφανώς το ερευνούμε» είπε.

Η Γιοβάνοβιτς είχε καταθέσει ότι μια νύχτα έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον, όπου της ειπώθηκε ότι πρέπει να επιστρέψει κατεπειγόντως στις ΗΠΑ και ότι υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης