Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, τον οποίο καθαίρεσε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επειδή συνυπέγραψε ανακοίνωση Τύπου που διαβεβαίωνε ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «φάρσα» τους ισχυρισμούς της εκστρατείας του απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι έγινε μαζική νοθεία.

Ο Κρις Κρεμπς, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι η καταγγελία του Τραμπ και των συνεργατών του πως μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές υπέστησαν πειρατεία από ξένες δυνάμεις είναι εντελώς ανυπόστατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σίντνι Πάουελ, πρώην δικηγόρος του Τραμπ με την οποία διέκοψε τις σχέσεις της η ομάδα των νομικών συμβούλων του προέδρου την περασμένη εβδομάδα, ισχυριζόταν πρόσφατα ότι εκλογικά συστήματα φτιαγμένα στη Βενεζουέλα, για λογαριασμό του… Ούγο Τσάβες (σ.σ. ο πρώην πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας απεβίωσε το 2013), συνέβαλαν να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών, να υφαρπάξει τη νίκη ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Τζο Μπάιντεν.

Η Πάουελ και άλλοι υποστήριξαν άλλη μια θεωρία συνωμοσίας, πως εκλογικά μηχανήματα έδιναν ψήφους υπέρ του Τραμπ στον Μπάιντεν, ενώ κατήγγειλε ακόμη πως κάποια δεδομένα για την ψηφοφορία στις ΗΠΑ είχαν αποθηκευτεί σε εξυπηρετητές στη Γερμανία.

«Όλες οι ψήφοι που κατατίθενται στην Αμερική καταμετρώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τέλος», αντέταξε ο Κρεμπς, όπως καταγράφεται σε απόσπασμα της εκπομπής που μεταδόθηκε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του CBS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπομπή θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή. Ο Κρεμπς παύθηκε την 17η Νοεμβρίου, με δυο tweets του Τραμπ.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη η οποία να έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι οποιοδήποτε μηχάνημα υπέστη πειρατεία από ξένη δύναμη», επέμεινε ο Κρεμπς, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της εκστρατείας του Τραμπ «φάρσα».

«Ο αμερικανός λαός πρέπει να έχει 100% εμπιστοσύνη στην ψήφο του», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες – αρκετούς περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν – έναντι 232 του Τραμπ. Κέρδισε επίσης με μεγάλη διαφορά (περισσότερα από 6 εκατομμύρια) τη λαϊκή ψήφο, κάτι πάντως που με δεδομένο το αμερικανικό εκλογικό σύστημα δεν έχει πρακτική αξία.

Ο Τραμπ και οι δικηγόροι του συνεχίζουν ακόμη να καταγγέλλουν, χωρίς να παρουσιάζουν κάποια απόδειξη, πως οι Δημοκρατικοί «έκλεψαν» τις εκλογές διαπράττοντας μαζική νοθεία, να ισχυρίζονται πως ο μεγιστάνας είναι ο πραγματικός νικητής. Την Πέμπτη, πάντως, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο εάν η νίκη του Μπάιντεν επικυρωθεί από το εκλεκτορικό σώμα. Τη Δευτέρα, αναγκάστηκε να δώσει το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης