Οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσφέρουν αμοιβή 50.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε σύλληψη στην υπόθεση μιας σειράς επιθέσεων με πακέτα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες στο Ώστιν του Τέξας τις τελευταίες 12 ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μπράιαν Μάνλεϊ, ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Όστιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ γνωστοποίησε ότι το γραφείο του προσφέρει αμοιβή 15.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη στην υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάνλεϊ ανέφερε ότι η αστυνομία έχει λάβει 265 τηλεφωνήματα πολιτών που ανησυχούσαν για ύποπτα πακέτα, αλλά σε καμιά από τις περιπτώσεις αυτές δεν διαπιστώθηκε σύνδεση με την υπόθεση.

Δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σειρά των επιθέσεων, που άρχισαν τη 2α Μαρτίου. Η αστυνομία διευκρίνισε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμβάντα συνδέονται αυτή την εβδομάδα.

Ένα αγόρι 17 ετών σκοτώθηκε και η 40χρονη μητέρα του τραυματίστηκε όταν ο έφηβος μετέφερε μέσα στο σπίτι τους ένα πακέτο-βόμβα νωρίς τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές ώρες αργότερα, μια 75χρονη γυναίκα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ανατινάχθηκε ένα δεύτερο πακέτο στην πρωτεύουσα της Πολιτείας του Τέξας. Η γυναίκα βρήκε το πακέτο μπροστά στο σπίτι της, το έπιασε και το σήκωσε και ακριβώς τότε τα εκρηκτικά που περιείχε πυροδοτήθηκαν, ανέφερε ο Μάνλεϊ.

Ένας 39χρονος άνδρας σκοτώθηκε την 2α Μαρτίου σε μια παρόμοια έκρηξη.

Ο Μάνλεϊ προέτρεψε τους πολίτες να αναφέρουν στις αρχές τυχόν ύποπτα πακέτα: «Δεν είναι ώρα να πανικοβαλλόμαστε. Είναι ώρα να επαγρυπνούμε και να προσέχουμε.»

Δεν είναι σαφές αν τα θύματα ήταν προσωπικά στόχοι, διότι τα πακέτα στάλθηκαν σε κτήρια όπου διαμένουν πολλές οικογένειες, σύμφωνα με τον Μάνλεϊ. Στις έρευνες που διενεργούνται συμμετέχουν ομοσπονδιακοί πράκτορες, σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί ομάδες πυροτεχνουργών και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών που καλούνται όταν εντοπίζονται ύποπτα πακέτα, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ώστιν.

Τα πακέτα στα δύο πρώτα συμβάντα παραδόθηκαν προσωπικά, δεν πέρασαν ούτε από κάποιο ταχυδρομείο ούτε από κάποια ιδιωτική εταιρεία μεταφορών ή ταχυμεταφορών, κατά τον Μάνλεϊ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να πρόκειται για εγκλήματα μίσους, δηλαδή επιθέσεις ρατσιστικής φύσης. Τα θύματα στις δύο πρώτες επιθέσεις ήταν Αφροαμερικανοί. Η ηλικιωμένη που τραυματίστηκε στην τρίτη επίθεση καταγόταν από τη Λατινική Αμερική.

Πάντως «δεν αποκλείουμε τίποτα ακόμη», ανέφερε ο Μάνλεϊ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης