Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι σχεδιάζουν μια «νοθευμένη δίκη».

«Περιορίζουν τη διάρκεια της δίκης» ώστε η ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται «ως αργά τη νύχτα», την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες «δεν θα παρακολουθούν» από τις τηλεοράσεις τους, διαμαρτυρήθηκε ο Σιφ, αναφερόμενους στους κανόνες που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτοί δεν είναι κανόνες για μια δίκαιη δίκη. Είναι κανόνες για μια νοθευμένη διαδικασία», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν μάρτυρες για να καταθέσουν αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. «Ο αμερικανικός λαός θέλει απεγνωσμένα να πιστέψει ότι η Γερουσία θα δώσει τόσο στον πρόεδρο όσο και στη Βουλή μια δίκαιη δίκη. Θα κάνουμε έκκληση στους γερουσιαστές σήμερα να τηρήσουν τον όρκο που μόλις έδωσαν, να αποδώσουν αμερόληπτη δικαιοσύνη και να διεξάγουν μια δίκαιη δίκη», πρόσθεσε.

Ο ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα συντονίσει τη δίκη σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, πρότεινε την Δευτέρα κανόνες που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία, χωρίς να δοθούν νέες καταθέσεις ή να παρουσιαστούν αποδείξεις. Με βάση την πρότασή του, η υπεράσπιση και η κατηγορούσα αρχή θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες, ίσα μοιρασμένες για κάθε πλευρά, ώστε να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα 4 ημερών. Οι δικηγόροι του Τραμπ θα μπορούν να ζητήσουν από την αρχή από τους Γερουσιαστές να απορρίψουν όλες τις κατηγορίες, όμως η πρόταση αυτή μάλλον δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε στο CNN ότι οι Δημοκρατικοί θα εισηγηθούν τροπολογίες σε αυτήν την πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΜακΚόνελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κανόνες τις δίκης θα είναι ίδιοι με εκείνους που χρησιμοποίησε η Γερουσία στη δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να καλέσουν μάρτυρες.

Η διαδικασία στη Γερουσία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 20.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η Γερουσία θα συνεδριάζει έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης