ΗΠΑ: Οι Αρχές προχώρησαν στην 25η και τελευταία εκτέλεση για το 2018

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 08:45
ΗΠΑ: Οι Αρχές προχώρησαν στην 25η και τελευταία εκτέλεση για το 2018
Η τελευταία εκτέλεση της χρονιάς στις ΗΠΑ έγινε χθες το βράδυ στη Φλόριντα, αυξάνοντας σε 25 τον αριθμό των θανατοποινιτών που εκτελέστηκαν το 2018 σε όλη τη χώρα.

Ο θάνατος του 55χρονου Χοσέ Χιμένες στο σωφρονιστικό κατάστημα του Σταρκ διαπιστώθηκε στις 21.48 τοπική ώρα (04.48 ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) μετά τη θανατηφόρα ένεση που του έγινε.

Είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 1994 για μια ιδιαίτερα άγρια δολοφονία.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Χιμένες είχε μπει στο διαμέρισμα μιας γειτόνισσάς του, στο βόρειο Μαϊάμι, πιθανόν για να κλέψει.

Η Φίλις Μίνας, μια 63χρονη γραφέας δικαστηρίου, ήταν στο σπίτι της. Ο Χιμένες τη χτύπησε και τη μαχαίρωσε πολλές φορές.

Διάφορες δικαστικές διαδικασίες καθυστέρησαν την εκτέλεσή του. Οι δικηγόροι του είχαν υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι ο εθισμός του στα ναρκωτικά δεν είχε ληφθεί επαρκώς υπ' όψιν στη δίκη.

Την Πέμπτη επιχείρησαν να ασκήσουν προσφυγή για μια τελευταία ευκαιρία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αμφισβητούσαν τη χρήση από τη Φλόριντα της ουσίας ετομιδάτη, ενός φαρμάκου που προκαλεί αναισθησία στον κρατούμενο, όταν δύο άλλα φάρμακα παραλύουν τους μυς και επιφέρουν καρδιακή προσβολή.

Ο προηγούμενος εκτελεσθείς στη Φλόριντα, ο Έρικ Μπραντς, τον Φεβρουάριο, κραύγαζε επανειλημμένα όταν η θανατηφόρα ουσία διοχετεύτηκε στις φλέβες του, σύμφωνα με τους συνηγόρους του Χιμένες.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του δεν κατάφεραν να πείσουν την ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας ότι η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την εκτέλεσή του συνιστούσε «απάνθρωπη μεταχείριση».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 08:48