Η δεύτερη στην ιεραρχία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, θα μεταβεί στην Τιαντζίν την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα προκειμένου να συναντήσει Κινέζους ηγέτες – θα γίνει έτσι η πιο υψηλόβαθμη διπλωμάτης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που μεταβαίνει στην Κίνα.

Η υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί σε αυτή την πόλη της βόρειας Κίνας με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, «στο πλαίσιο των προσπαθειών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να υπάρξουν ειλικρινείς ανταλλαγές» ώστε να «προωθήσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα και τις αξίες διαχειριζόμενοι παράλληλα με υπεύθυνο τρόπο τη σχέση» με την αντίπαλη δύναμη, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα, μόνο ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι έχει μεταβεί στην Κίνα μετά την άφιξη του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια έντονη αντιπαράθεση, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει ως παγκόσμιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε απολυταρχικά καθεστώτα και στις δημοκρατίες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε τον Μάρτιο με τους Κινέζους ομολόγους του στην Αλάσκα, στη διάρκεια μιας τεταμένης συνάντησης που έδωσε χώρο στο ξετύλιγμα όλων των σοβαρών διαφορών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τύχη των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τιαντζίν, η Ουέντι Σέρμαν «θα συζητήσει τα θέματα για τα οποία έχουμε μεγάλες ανησυχίες στο θέμα της συμπεριφοράς της Κίνας, αλλά και τα θέματα για τα οποία τα συμφέροντά μας συγκλίνουν» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πεκίνο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ή θέματα που συνδέονται με τον αφοπλισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης