ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αποπειρώνται να ενισχύσουν τους ελέγχους των πωλήσεων όπλων διά νόμου

 ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αποπειρώνται να ενισχύσουν τους ελέγχους των πωλήσεων όπλων διά νόμου
Οι Δημοκρατικοί, κραταιοί πλέον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών, παρουσίασαν την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου για να εγκρίνονται οι αγορές πυροβόλων όπλων, τα οποία αποτέλεσαν την αιτία θανάτου 36.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ το 2018.

Όμως, το κείμενο, το οποίο κατέθεσαν πέντε Δημοκρατικοί και πέντε Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή, όπου έχει πρακτικά εξασφαλισμένη την έγκρισή του, κινδυνεύει να μην περάσει από τη Γερουσία, που ελέγχεται από το GOP.

Οι διατάξεις του προβλέπουν πιο διεξοδικούς και αυστηρούς ελέγχους του ποινικού μητρώου του επίδοξου κατόχου κατά την αγορά πυροβόλων όπλων, ειδικά σε εμπορικές εκθέσεις, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται γενικά υπερβολικά χαλαρή, αλλά όχι μόνο.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση, την ημέρα της επετείου της επίθεσης που την άφησε εν μέρει παράλυτη και στοίχισε τη ζωή σε άλλους έξι ανθρώπους το 2011, η Aμερικανίδα πρώην βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς ζήτησε από τα μέλη του σώματος να φανούν «θαρραλέα».

«Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι, όλοι χρειάζεται να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτήν τη μάχη» επέμεινε η Γκίφορντς, επευφημούμενη ηχηρά από άλλα θύματα επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση στο Καπιτώλιο, την έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον.

«Χρειάζεται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο» έκρινε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, η οποία ανέλαβε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχόμενη ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του σώματος.

Η χρήση πυροβόλων όπλων είναι η αιτία κατά μέσον όρο 30.000 θανάτων σε ετήσια βάση στη χώρα, συνυπολογιζομένων των αυτοκτονιών, τονίζουν Δημοκρατικοί πολιτικοί.

Στις ΗΠΑ, η οπλοφορία αποτελεί δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και το 30% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει πως έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Όμως η σφαγή στο λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, τη 14η Φεβρουαρίου 2018, όταν βρήκαν τον θάνατο 17 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές, αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για πολλούς στις ΗΠΑ κι έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες νέους.

Ένας από τους μαθητές του λυκείου, ο Ντέιβιντ Χογκ, ήταν παρών στη συνεδρίαση της Βουλής.

Ενάμισι εκατομμύριο Αμερικανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις μετά τη σφαγή της Πάρκλαντ για να απαιτήσουν να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν υιοθέτησε παρά μόνο ένα μέτρο: την απαγόρευση, στις αρχές Δεκεμβρίου, των λεγόμενων υποκόπανων ανάκρουσης, ή bump stocks, αξεσουάρ που πρακτικά επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτόματων τουφεκιών εφόδου σε αυτόματα.

Αψηφώντας επιδεικτικά το πανίσχυρο λόμπι των όπλων, την οργάνωση NRA, πολλοί υποψήφιοι έβαλαν το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής στο επίκεντρο των προεκλογικών τους εκστρατειών εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Μια εξ αυτών, η Λούσι ΜακΜπάθ, ο γιος της οποίας είχε σκοτωθεί το 2012, ανέβηκε στο βήμα για να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, εν ονόματι του «γιου της Τζόρνταν, των ανθρώπων που επέζησαν και της ασφάλειας όλων των οικογενειών στην Αμερική».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019, 07:00