ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό της Γουέντι Σέρμαν για τη θέση της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, 09:10
ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό της Γουέντι Σέρμαν για τη θέση της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών

Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε χθες, Τρίτη, τον διορισμό της Γουέντι Ρ. Σέρμαν, υποψήφιας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση της αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερουσία υποστήριξε τον διορισμό με ψήφους 56-42, καθώς ένας μικρός αριθμός Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς ψηφίζοντας υπέρ του διορισμού της Σέρμαν.

Η Σέρμαν, 71 ετών, είναι παλαίμαχος της εξωτερικής πολιτικής, προκαλώντας την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, καθώς η ίδια βοήθησε στη διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (2015).

Στη συμφωνία αυτή ήταν σφόδρα αντίθετοι οι Ρεπουμπλικανοί, όπως επίσης και μερικοί Δημοκρατικοί.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το πλαίσιό της το 2018.

Το πλαίσιο της αναφερόμενης διεθνούς συμφωνίας κατέρρευσε, καθώς το Ιράν παραβίασε τα όρια πυρηνικού εμπλουτισμού που έθετε και ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην επανάληψη της εφαρμογής κυρώσεων.

Ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την επανένταξή της στη συμφωνία, ενώ το Ιράν και παγκόσμιες δυνάμεις είχαν την προηγούμενη εβδομάδα έναν κύκλο διαβουλεύσεων, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «εποικοδομητικό», για τη διάσωση της συμφωνίας.

Το ζήτημα έγινε και πάλι πολύπλοκο, όταν το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%, μία κίνηση που φέρνει το αναφερόμενο σχάσιμο υλικό πιο κοντά στα επίπεδα που χρειάζονται για να κατασκευαστεί μια πυρηνική βόμβα, αφού κατηγόρησε το Ισραήλ για δολιοφθορά σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται στην πυρηνική συμφωνία.

Η Σέρμαν υποσχέθηκε μία νέα προσέγγιση απέναντι στο Ιράν κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού της από τη Γερουσία, που έγινε τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που άρχισε η εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2016.

Οι συνδιαλλαγές με το Ιράν θα πρέπει «να αποφασιστούν με βάση το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, όχι με βάση τη νοσταλγία για το πώς θα μπορούσε να είναι», δήλωσε η Σέρμαν.

Η ίδια ήταν σύμβουλος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών από το 1997 ως το 2001, οπότε και ήταν συντονίστρια της πολιτικής για τη Βόρεια Κορέα. Από το 1993 ως το 1996 υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός των Εξωτερικών για Νομοθετικά Ζητήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, 09:32