Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν είχε την Κυριακή προκαταρκτική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριαμπκόφ στη Γενεύη, ενοψει των συνομιλιών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα την ώρα που η Μόσχα πιέζει το ΝΑΤΟ να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα ασφαλείας εν μέσω κρίσης αναφορικά με την Ουκρανία.

Η Σέρμαν «υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας των κυρίαρχων κρατών να επιλέγουν τις συμμαχίες τους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υφυπουργός επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα χαιρέτιζαν την επίτευξη ειλικρινούς προόδου μέσω της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ θα συζητήσουν κάποια διμερή ζητήματα με τη Ρωσία στον Διάλογο Στρατηγικής Σταθερότητας (SSD) αύριο, αλλά δεν θα αναφερθούν σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Λίγο νωρίτερα ο Ριαμπκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες με την Σέρμαν στη Γενεύη ήταν «περίπλοκες αλλά πρακτικές», όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Όταν ρωτήθηκε πώς πήγε η προκαταρκτική συνάντηση, ο Ρώσος υφυπουργός απάντησε «καταπληκτικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συζήτηση ήταν δύσκολη, αλλά πρακτική. Ασχοληθήκαμε αμέσως με το ζήτημα των επικείμενων συνομιλιών. Πιστέυω ότι αύριο δεν θα σπαταλήσουμε χρόνο. Δεν χάνω ποτέ την αισιοδοξία μου, πάντα με οδηγεί», επεσήμανε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, έπειτα από την πρώτη του επαφή με τη Σέρμαν ενόψει της επίσημης συνάντησής τους αύριο.

Οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα στη Γενεύη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία εγείρει φόβους για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης