Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει έναν νόμο του Τέξας εξαιρετικά περιοριστικού για την άμβλωση, τον οποίο η ανώτατη δικαστική αρχή είχε εξετάσει μια πρώτη φορά και είχε αρνηθεί να αναστείλει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την πρόθεση να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να “παρέμβει εκ νέου σε αυτό τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από έξι εβδομάδες κύησης σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ‘Αντονι Κόλεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής δικαστικής διαμάχης, απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι ανιχνεύσιμοι, δηλαδή περίπου την 6η εβδομάδα της κύησης όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ακόμη ότι έχουν συλλάβει, και δεν προβλέπει εξαίρεση σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού.

Παρόμοιοι νόμοι ακυρώθηκαν στο δικαστήριο επειδή παραβιάζουν τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης.

Αλλά ο νόμος του Τέξας περιλαμβάνει μια μοναδική διάταξη: αναθέτει “αποκλειστικά” στους πολίτες τη μέριμνα να εφαρμόζεται το μέτρο προτρέποντάς τους να μηνύουν τις οργανώσεις ή τα πρόσωπα που βοηθούν τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση παράνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία, επικαλέστηκε αυτά τα “νέα θέματα διαδικασίας” για να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήλθε τότε στη δικαστική αρένα, υποβάλοντας μήνυση για λογαριασμό της κατά του Τέξας

Στις 6 Οκτωβρίου, ένας δικαστής πρωτοβάθμιου δικαστηρίου την δικαίωσε και ανέστειλε τον νόμο εν αναμονή μιας επανεξέτασης επί της ουσίας. “Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος να συνεχιστεί μια ακόμη ημέρα”, είχε γράψει ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν.

Μερικές κλινικές ξανάρχισαν τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Αλλά μέρες αργότερα, εφετείο στη Λουϊζιάνα, γνωστό για τον συντηρητισμό του, ακύρωσε την απόφαση του δικαστή Πίτμαν.

Την Πέμπτη, το εφετείο επιβεβαίωσε ότι ο νόμος μπορεί να μείνει σε ισχύ όσο συνεχίζεται η διαδικασία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει στο εξής να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει την απόφαση του δικαστή Πίτμαν. Θα πρέπει να του απευθύνει επίσημα την έκκλησή του τις επόμενες ημέρες.

Θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Η αρχική άρνησή του να παρέμβει είχε εκληφθεί ως απόδειξη “δεξιάς στροφής” υπό την αιγίδα των δικαστών που διόρισε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και, στις αρχές Οκτωβρίου, χιλιάδες υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα του για να του ζητήσουν να αλλάξει θέση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης