Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλε τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με κράτη της Ασίας πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την εξουσία, τονίζοντας χθες ότι η τύχη της Σύμπραξης των Χωρών του Ειρηνικού (TPP) επαφίεται στον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να εξηγήσει την κατάσταση στους ηγέτες των υπολοίπων 11 χωρών που έχουν υπογράψει την TPP την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο στο Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στελέχη της κυβέρνησης του Ομπάμα και το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) πίεζαν εδώ και μήνες τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν την TPP αμέσως μετά τις εκλογές.

Όμως η απροσδόκητη νίκη του Τραμπ και η διατήρηση των πλειοψηφιών των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου ώθησαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Συνεργαστήκαμε στενά με το Κογκρέσο για να διευθετηθούν τα εναπομείναντα ζητήματα κι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, αλλά αυτή είναι μια νομοθετική διαδικασία κι επαφίεται στους ηγέτες του Κογκρέσου το εάν θα προχωρήσει ή όχι», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι η TPP δεν θα εξεταστεί από το σώμα πριν ορκιστεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου και υπογράμμισε ότι η τύχη της συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια του επόμενου ηγέτη των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασε μια ταυτόσημη θέση.

Ο Τραμπ είχε καταστήσει την αντίθεσή του στην TPP ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, αποκαλώντας την «καταστροφική» και «βιασμό της χώρας», κρίνοντας ότι θα διώξει κι άλλες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ.

Το μήνυμά του ότι θα αντιταχθεί στο λεγόμενο «ελεύθερο εμπόριο» κι οι δεσμεύσεις του να μειώσει τις εισαγωγές αγαθών από την Κίνα και το Μεξικό ώθησαν πολλούς εργάτες στο Οχάιο, στο Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν και στην Πενσιλβάνια να τον ψηφίσουν, γεγονός που τον βοήθησε καθοριστικά να κερδίσει την αναμέτρηση.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να ακυρώσει την TPP, να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) και να τηρήσει πολύ πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας όσον αφορά το διμερές εμπόριο.

Η TPP, μια συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων οι οποίες κράτησαν πέντε χρόνια και υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2015, είχε στόχο να καταργηθούν πολλά από τα εμπόδια για το εμπόριο των ΗΠΑ με ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, ειδικά στην Ασία, και την ενίσχυση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με τα κράτη αυτής της περιοχής του κόσμου, προκειμένου να καμφθεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης