ΗΠΑ: Η Λατόγια Κάντρελ εξελέγη πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, 02:48
ΗΠΑ: Η Λατόγια Κάντρελ εξελέγη πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Νέα Ορλεάνη απέκτησε γυναίκα δήμαρχο, τη Λατόγια Κάντρελ, η οποία θα αναλάβει να λύσει τα ακανθώδη προβλήματα της φτώχειας και της παραβατικότητας στη μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνα.

Η 45χρονη Κάντρελ κέρδισε τις εκλογές απέναντι στην αντίπαλό της, την πρώην δικαστίνα Ντεζιρέ Σαρμπονέ, αποσπώντας ποσοστό 60%. Θα διαδεχτεί τον Μιτς Λάντριου ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά από δύο συνεχόμενες θητείες.

Θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της ως 51η δήμαρχος της πόλης τον Μάιο του 2018, εν μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από την ίδρυση της πρώην γαλλικής αποικιακής πρωτεύουσας.

Η Λατόγια Κάντρελ εντάσσεται έτσι στο πολύ "κλειστό" κλαμπ των γυναικών που είναι επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών πόλεων. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσεϊ, μόνο το 19% των πόλεων άνω των 300.000 κατοίκων είχαν γυναίκα δήμαρχο το 2016.

Η Κάντρελ ήταν δημοτική σύμβουλος από το 2012. Κατάγεται από το Λος Άντζελες και εγκαταστάθηκε στη Νέα Ορλεάνη πριν από περίπου 30 χρόνια. Έγινε πολύ γνωστή στην πόλη όταν ενεπλάκη ενεργά στην ανοικοδόμηση της συνοικίας της μετά το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα, τον Αύγουστο του 2005. Ο κυκλώνας αυτός, ο πιο φονικός στην αμερικανική ιστορία, άφησε πίσω του περίπου 1.800 νεκρούς. Το ύψος των ζημιών στη Λουιζιάνα, το Μισισίπι και την Αλαμπάμα ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο τότε δήμαρχος Ρέι Νάγκιν εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, 02:48