Οι ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), αν και οι ίδιες δεν αποδέχονται τη δικαιοδοσία του να ερευνήσει υποθέσεις Αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι φέρονται να διέπραξαν ωμότητες στο Αφγανιστάν.

Παρόλο που κατηγορεί τη Μόσχα ότι διαπράττει «αδικαιολόγητες πράξεις» σε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στη Συρία, η Ουάσινγκτον απέρριψε αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής έρευνας του ΔΠΔ, τα οποία παρουσίασε η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα για το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου» στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 2000 από Αμερικανούς στρατιώτες και πράκτορες της CIA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως η Ρωσία, έτσι και οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει στις 17 Ιουλίου 1998 το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, όμως καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν την επικύρωσε τότε.

Μετά την ανακοίνωση απόσυρσης από τρεις αφρικανικές χώρες -τη Νότια Αφρική, το Μπουρούντι και την Γκάμπια– η Μόσχα επέφερε ακόμη ένα πλήγμα στο ΔΠΔ ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αποσύρει την υπογραφή της από την ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου.

Η Ουάσινγκτον επέκρινε την απόφαση της Ρωσίας και των αφρικανικών χωρών διότι, αν και δεν συμμετέχει στο Καταστατικό της Ρώμης, η αμερικανική διπλωματία υποστηρίζει τις έρευνες του ΔΠΔ για «εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης