Η Ρωσίδα δικηγόρος Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει τον Ιούνιο του 2016 σε μια συνάντηση στον ουρανοξύστη Τραμπ με τον μεγαλύτερο γιο του Αμερικανού προέδρου, συμβούλους του προεκλογικού επιτελείου του κι άλλους Ρώσους αξιωματούχους, κατηγορείται για παρεμπόδιση του έργου της αμερικανικής Δικαιοσύνης κατά την έρευνα μιας υπόθεσης που αφορούσε στη ρωσική εταιρεία Prevezon Holdings και η οποία σχετιζόταν με ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία του Μανχάταν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε ανακοίνωσή της που κοινοποίησε την Τρίτη, απήγγειλε στη Ναταλία Βεσελνίτσκαγια την κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης κατά την έρευνα της υπόθεσης που αφορούσε στη Prevezon Holdings.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, η Βεσελνίτσκαγια συνέδραμε στην υπεράσπιση της εταιρείας, η οποία κατηγορείτο στις Ηνωμένες Πολιτείες για νομιμοποίηση χρημάτων που προέρχονται από τον ρωσικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Βεσελνίτσκαγια απέστειλε στο δικαστήριο στοιχεία «τα οποία παραπλανούν σκοπίμως», όπως και ότι για αυτόν τον σκοπό «συνεργάστηκε μυστικά με Ρώσο εισαγγελέα».

Το γεγονός αυτό της συνεργασίας της με Ρώσο εισαγγελέα, όπως και η συνάντηση που είχε με τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ, τον γαμπρό του Τζάρετ Κουσνέρ και τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις 9 Ιουνίου του 2016, δημιούργησαν την υπόνοια ότι η Βεσελνίτσκαγια είναι άνθρωπος του Κρεμλίνου. «Όλα αυτά κάνουν τη συνάντηση πιο ειδεχθή» δήλωσε η Μπάρμπαρα Μακ Κουέιντ, πρώτην εισαγγελέας του ανατολικού Μίσιγκαν, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη ένα στοιχείο για να υποθέσει κάποιος ότι ενεργούσε εξ ονόματος της ρωσικής κυβέρνησης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρνηθεί ότι είχε γνώση της συνάντησης εκείνης, όπως και ότι είχε συνωμοτήσει με τη Ρωσία ώστε να επηρεάσει τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ ως «κυνήγι μαγισσών». Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στη συνάντηση με τη Βεσελνίτσκαγια επειδή του είχαν υποσχεθεί ότι θα πάρει πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον που ήταν η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, εάν αποδειχθεί ότι είναι ένοχη, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Στο κατηγορητήριο, πάντως, αναφέρεται ότι την παρούσα στιγμή η Βεσελνίτσκαγια διαμένει στη Ρωσία.

Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της εταιρείας Prevezon Holdings κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέθεσε την αγωγή με την υποψία ότι ένας όμιλος εταιρειών επιχείρησε να νομιμοποιήσει χρήματα που είχαν υπεξαιρεθεί από τον ρωσικό προϋπολογισμό, ενώ είχε ζητήσει την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Prevezon Holdings στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γινόταν λόγος για μια απάτη 230 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 12 Μαΐου του 2018 οι αμερικανικές Αρχές και η Prevezon Holdings συνήψαν μια συμφωνία, με βάση την οποία η εισαγγελία της Νέας Υόρκης παύει να έχει απαιτήσεις αναφορικά με τους κατηγορουμένους.

Το όνομα της Νατάλια Βεσελνίτσκαγια είχε εμπλακεί εξαιτίας της συνάντησης που είχε με συμβούλους του επιτελείου του Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2016, στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνούσε την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η Μόσχα αρνήθηκε την οποία εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση που προέκυψε κατά της Βεσελνίτσκαγια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης