ΗΠΑ: Η συμφωνία οδηγεί σε ένα δικαιότερο «φορολογικό» σύστημα;

ΗΠΑ: Η συμφωνία οδηγεί σε ένα δικαιότερο «φορολογικό» σύστημα;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία.

«Ένας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».


Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

Η αλήθεια είναι ότι δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Ομπάμα επιτυγχάνει αυτό που επεδίωκε από καιρό: την κατάργηση των «φορολογικών δώρων» που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους των Αμερικανών φορολογουμένων.

Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, υπήρχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα έσπρωχνε τη χώρα στο «δημοσιονομικό γκρεμό» με την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, που ήταν προϊόν διαπραγμάτευση στο Κογκρέσο από το 2011.

Μπροστά στο φάσμα του σοκ της λιτότητας που θα προκαλούσε ύφεση στην αμερικανική οικονομία, μέρος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και κατ' αυτό τον - εν μέρει αρκούντως περιπετειώδη - τρόπο υπερψηφίστηκε η συμφωνία.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Διαβάστε επίσης: O Oμπάμα προειδοποιεί τους Ρεπουμπλικανούς, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 07:14

Ομπάμα: «Η αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού", ένα βήμα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 07:00

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013, 09:09