Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του χθες Κυριακή για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με στόχο την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, διαβεβαιώνοντας ότι είναι θετικές, τόσο με το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, όσο και με την αφγανική κυβέρνηση.

«Κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν. Κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με την αφγανική κυβέρνηση», στην προσπάθεια για να τερματιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που άρχισε στα τέλη του 2001, τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος σε δημοσιογράφος στο Νιου Τζέρσι, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την τοποθέτηση που έκανε την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές αμερικανικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι η υπογραφή συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ενδέχεται να επίκειται άμεσα, ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν πως παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μέρη. Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών διαπραγματευτών που διεξάγει τον τελευταίο χρόνο διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες.

Ο αμερικανοαφγανός διπλωμάτης ανέφερε μετά το τέλος του πιο πρόσφατου —του όγδοου κατά σειρά— κύκλου διαπραγματεύσεων ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «τεχνικές λεπτομέρειες» και ήταν «παραγωγικές».

Η Ουάσινγκτον θέλει να αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 14.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην αφγανική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ έλεγε ήδη πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ότι θέλει να επιστρέψουν «τα παιδιά», τα αμερικανικά στρατεύματα, από την ασιατική χώρα, όπου η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει από το 2001 πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ανοικοδόμηση.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης