Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, για την υπόθεση της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε πρόσφατα σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, καθώς αρκετές οικογένειες και στις ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μπορούσε να είναι δικό τους παιδί. Τα αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλλουν το θέμα, ενώ, για δεύτερη ημέρα, υποβλήθηκε σχετική ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε ενήμεροι για τα δημοσιεύματα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «προς το παρόν, δεν έχουμε πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι το παιδί είναι πολίτης των ΗΠΑ. Θα σας παραπέμψω στην ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, αποτελεί και η ανταπόκριση από την Αθήνα στην αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal, στην οποία γίνεται αναφορά στην εντολή που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας, για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στο σύνολο των πιστοποιητικών γέννησης της τελευταίας εξαετίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι εκατοντάδες παιδιά, εκ των οποίων πολλά ίσως δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, έχουν εγγραφεί στο δήμο Αθηναίων, από ανθρώπους που προσβλέπουν στα κρατικά οικογενειακά επιδόματα.
Ενώ, αναφέρεται ότι η εισαγγελέας ζήτησε από τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν εάν υπάρχει σύνδεση και με υποθέσεις παράνομης διακίνησης ατόμων, ή με απαγωγές παιδιών.

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται και η απομάκρυνση υπαλλήλων του ληξειαρχείου Αθηνών, όπου ενεγράφη η μικρή Μαρία, από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη. Πρόκειται για την επικεφαλή του ληξιαρχείου Αθήνας, την προϊσταμένη τους τμήματος και άλλους δύο υπαλλήλους. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του κ. Καμίνη, ύστερα από έναν πρώτο έλεγχο, ήδη έχουν εντοπιστεί 15 περιπτώσεις, όπου τα παιδιά έχουν καταγραφεί ετεροχρονισμένα ως αγνώστου πατρός, προκειμένου να λαμβάνουν τα ειδικά επιδόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η New York Times, όμως, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα, για το ίδιο θέμα, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά σε παρόμοια υπόθεση στην Ιρλανδία, όπου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας, μια οικογένεια Ρομά αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή ενός 7χρονου κοριτσιού στο Δουβλίνο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι συγκεκριμένες υποθέσεις με Ρομά σε Ελλάδα και Ιρλανδία, έρχονται μετά τις εντεινόμενες συζητήσεις στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τα προβλήματα ενσωμάτωσης των Ρομά μεταναστών, σε μια χρονική περίοδο που μειώνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η κοινή γνώμη, σε πολλές χώρες, τάσσεται σταθερά κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ενώ, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι εικαζόμενες απαγωγές ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις, σε μια περίοδο όπου οι Ρομά στιγματίζονται από ακροδεξιές ομάδες στην Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Σε άλλα δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, καταγράφονται πληροφορίες περί ερευνών του FBI, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Μαρία είναι η Αμερικανίδα Lisa Irwin, που είχε απαχθεί από το σπίτι της στην πόλη Κάνσας, στην πολιτεία Μιζούρι, σε ηλικία 11 μηνών, τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, επισημαίνεται, ότι το FBI εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει σκεπτικισμός λόγω της διαφοράς στην ηλικία της μικρής Μαρίας, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 4 – 6 ετών και της Lisa Irwin, που θα έκλεινε τα 3 τον ερχόμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης