Σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της «Washington Post», οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους πως κινεζικές επιχειρήσεις βοηθούν το Ιράν να βελτιώσει την τεχνολογία του σε σχέση με τους πυραύλους και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ζητούν από την κυβέρνηση του Πεκίνου να τις σταματήσει.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο, αναφέρει πως το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στις κινεζικές Αρχές στη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο αμερικανικής αντιπροσωπείας για τη μη διάδοση των πυρηνικών με επικεφαλής τον ειδικό σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Εΐνχορν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εΐνχορν παρέδωσε στον Κινέζο ομόλογό του κατάλογο με εταιρείες και τράπεζες, για τις οποίες η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης, χωρίς να έχουν πάρει την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι πολλές κινεζικές επιχειρήσεις παρέχουν απαγορευμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό σε ιρανικά στρατιωτικά προγράμματα και κινεζικές τράπεζες διευκολύνουν τις συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης