Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επανέλαβαν χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον τις απευθείας διαπραγματεύσεις τους, οι οποίες είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που τους κάλεσαν να καταλήξουν σε έναν «λογικό συμβιβασμό» για να συνάψουν ειρήνη.

Σε δείπνο που διήρκησε τουλάχιστον μια ώρα, αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική και παραγωγική» που διεξήχθη σε «καλό κλίμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Λίβνι και ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Ερεκάτ αναχώρησαν χωριστά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να κάνουν καμιά δήλωση.

Μετά το συμβολικό αυτό δείπνο το οποίο ο Κέρι χαρακτήρισε «πολύ ιδιαίτερη στιγμή» θα πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση σήμερα και θα γίνει δήλωση στον Τύπο.

Ο Κέρι που είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είχε ωθήσει τις δύο πλευρές πριν από τη χθεσινοβραδινή συμβολική συνάντηση να καταλήξουν σε έναν «λογικό συμβιβασμό» για να τερματιστεί η ιστορική διαφορά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από τουλάχιστον έξι δεκαετίες σύγκρουσης και πολλαπλών αποτυχιών όσον αφορά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν «τουλάχιστον εννέα μήνες» χωρίς να αναφέρει «καταληκτική ημερομηνία».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την «ελπιδοφόρα» στιγμή προειδοποιώντας τις δύο πλευρές ότι «θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές και να εργαστούν σκληρά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης