Τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21 Ιουλίου για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, ανακοίνωσαν σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παραταθεί κατά 30 ημέρες, έως τις 21 Ιουλίου, τα μέτρα που ισχύουν επί του παρόντος στα σύνορα”, δήλωσε ο Τριντό. “Είναι μια απόφαση που θα προστατέψει τους πολίτες και στις δυο πλευρές των συνόρων καθώς συνεχίζουμε την καταπολέμηση της Covid-19”, πρόσθεσε. Το μεγαλύτερο σύνορο στον κόσμο είναι κλειστό από τις 21 Μαρτίου, και ανοιχτό μόνο για το εμπόριο αγαθών και εμπορευμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον και το Μεξικό ανακοίνωσαν επίσης ότι συμφώνησαν να παρατείνουν την απαγόρευση για τα “μη αναγκαία” ταξίδια οδικώς μεταξύ των δύο χωρών, επίσης έως την 21η Ιουλίου.

Το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ με τους δύο εταίρους τους της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής ανανεώθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο, κάθε φορά για περίοδο ενός μηνός.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία και μετρούσαν τη Δευτέρα περισσότερους από 116.000 νεκρούς από τον ιό και περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια διαγνωσμένα κρούσματα στο έδαφός τους. Ο Καναδάς ανέφερε 8.218 νεκρούς και περισσότερα από 99.070 κρούσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καναδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι δύο χώρες μιλούσαν για “πιθανή παράταση” του κλεισίματος των συνόρων, που αποφασίστηκε με κοινή συμφωνία. Ο Τζάστιν Τριντό είχε μιλήσει για την ύπαρξη μιας “αρκετά σαφούς συναίνεσης” ανάμεσα στους ομολόγους του των δέκα επαρχιών υπέρ της διατήρησης των “υφιστάμενων μέτρων στα καναδο-αμερικανικά σύνορα”.

Υπό κανονικές συνθήκες, περισσότεροι από 400.000 Καναδοί και Αμερικανοί διασχίζουν καθημερινά αυτά τα σύνορα των 8.900 χλμ., με τις διελεύσεις να κορυφώνονται την περίοδο των εθνικών εορτών του Καναδά και των ΗΠΑ, την 1η και την 4η Ιουλίου.

Οι εμπορευματικές συναλλαγές και από τις δύο πλευρές αντιπροσωπεύουν καθημερινά ποσό ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (1,6 δισεκ. ευρώ).

Την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδάς χαλάρωσε το κλείσιμο των συνόρων επιτρέποντας σε ξένους πολίτες να επανενωθούν με την οικογένειά τους που ζει στον Καναδά, υπό τον όρο να τεθούν σε καραντίνα τουλάχιστον 15 ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης